Leltározó robot készül az ELTE-n

2021.05.31.
Leltározó robot készül az ELTE-n
Elindult a Mesterséges intelligenciával támogatott, gépi látáson alapuló, MOBOT automata raktárleltározó rendszer kifejlesztése a Martin Metal Product Kft. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által megvalósításra kerülő projekt keretében.

A Martin Metal Product Kft. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által alkotott konzorcium 574,5  millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el  a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati kiíráson. A 964,2 millió forintot meghaladó összköltségvetésű beruházásból egy mesterséges intelligenciával támogatott, gépi látáson alapuló, automata raktárleltározó robotrendszer jön létre.

A projekt eredményterméke lehetővé teszi az alapanyag- és félkésztermék-raktárak teljesen robotizált leltározását, amennyiben a tárolt árucikkekre a jó rálátás és megközelítés biztosítható. A kialakítandó rendszer egy meglévő robotplatformra épülő, a projektben kifejlesztendő új leltározó robotegységből, egy központi vezérlőegységből és egy telefonos applikációból áll. Az új robotizált leltározó rendszer működése a következőképpen történik: A kezelő, vagy előre megadott időpontra ütemezi, vagy ad hoc módon indíthatja el a telefonos applikáció segítségével a leltározást. A leltározó robotegység a központi egységgel folyamatosan kommunikálva, az előre beprogramozott útvonal szerint teljesen automata módon bejárja a raktárteret.  A robot az egyes raktári tároló helyeknél a polcrendszerre, látható pontra felragasztott azonosító jelek segítségével áll pozícióba, majd indítja a gépi látással támogatott leltározási folyamatot. A leltározás történhet beprogramozott termék típusától függően cső, szelvény, lemez, bála megszámlálásával, vagy automatikusan a vonalkód felismerésével és leolvasásával.

A projekt a következő hozzáadott értéket képviseli a közösség számára: a MOBOT leltározó robot értékesítésre kerül mind a hazai, mind a nemzetközi nyersanyag- és félkésztermékeket raktározó cégek számára.