Megjelent Dr. Török Zsolt Győző publikációja az Élet és Tudomány oldalán

2020.05.07.
Megjelent Dr. Török Zsolt Győző publikációja az Élet és Tudomány oldalán

Az Élet és Tudomány oldalán jelent meg Dr. Török Zsolt Győző az ELTE Informatikai Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docens publikációja "Snow doktor járványos kartográfiája" címmel.

A téma aktualitása tagadhatatlan, bár itt a londoni pestisjárvány korai vizualizációjáról van szó. Az adatvizualizáció történetének mérföldköve Snow doktor 1854-es térképe, amely a londoni pestisjárvány áldozatainak térbeli eloszlásának bemutatásával szemléltette a fertőzés forrását. A cikk nemcsak a tematikus pontszórás-térképet, de az adatok és az ábrázolás mögötti emberi történeteket, valamint a járvány okát kutató orvos munkáját mutatja be. A korai adatvizualizációs módszerek megismerése hozzásegíthet a mai járványtérképek és grafikus dashboardok értelmezéséhez is. 

Dr. Török Zsolt Győző az ELTE Informatikai Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének egyetemi docense. Kutatási területe a vizualizáció kognitív vonatkozásai és története, különösen a felhasználói interakció és a téri tájékozódási keretek kapcsolata valós és virtuális navigációban, a digitális szolgáltatások megbízhatóságának növelése érdekében.

A Snow doktor járványos kartográfiája itt olvasható.