Megjelent Fejes Ferenc írása az APNIC szakmai blogon

2020.09.30.
Megjelent Fejes Ferenc írása az APNIC szakmai blogon

Az APNIC az ázsiai és csendes-óceáni területekért felelős Internet-regisztrátor, több más tevékenység mellett az IP címek kiosztásáért is felel a régióban. Többek között üzemeltet egy szakmai blogot, melyben szakmai eredményekről adnak hírt és időről-időre helyet kapnak meghívott vendégbejegyzések is. A közelmúltban így kapott lehetőséget Fejes Ferenc az Információs Rendszerek Tanszék doktorandusza, hogy ismertesse kutatócsoportjának eredményeit. 

A kutatócsoport által kifejlesztett VDQ-CSAQM egy olyan algoritmus, amely képes egyenlően felosztani a rendelkezésre álló sávszélességet felhasználók között. Az algoritmus amellett hogy nagyon heterogén hálózatoknál is hatékonyan működik, a teljesítménye nem romlik sok - akár több millió - felhasználó esetén sem, közöttük egyenlő sávszélesség elosztást valósít meg. Támogatja a jelenleg szabványosítás alatt álló L4S működést is, melynek köszönhetően képes egyszerre kiszolgálni hagyományos, jellemzően nagyobb késleltetésű valamint L4S forgalmat, melynek a késleltetése milliszekundumos vagy az alatti így alkalmas olyan felhasználói igények kielégítésére mint az AR/VR, videókonferencia vagy interaktív élő videó streaming.

További részletek megtalálhatóak a bejegyzésben.

A munka az Ericsson Magyarországgal közös együttműködésben készült és az IRTF ANRW 2020 konferencián lett elsőként bemutatva.