10 éves az ELTE Savaria Műszaki Intézet: Egy évtizednyi kiválóság és innováció

2024.05.29.
10 éves az ELTE Savaria Műszaki Intézet: Egy évtizednyi kiválóság és innováció

Ünnepi esemény keretében emlékeztünk meg az ELTE Savaria Műszaki Intézet alapításának tizedik évfordulójáról. Az elmúlt évtized során az Intézet jelentős fejlődésen ment keresztül az oktatás, kutatás, valamint az ipari együttműködések terén egyaránt.

Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen részt vettek az Intézet képviselői, a duális gépészmérnöki képzést alapító duális partnereink és Szombathely MJV polgármestere és az Intézet alapításakor hivatalban lévő kormánymegbízott, valamint jelenlegi és korábbi oktatóink és hallgatóink.

A rendezvény 10 órakor kezdődött az aulában, ahol köszöntőt mondott:

  • Dr. Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Kar dékánja
  • Prof. Dr. Kollár László, egyetemi tanár, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet intézetigazgatója
  • Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere
  • Harangozó Bertalan, korábbi kormánymegbízott, a Vas Vármegyei Kormányhivatal képviseletében.

Az eseményt Kozsik Tamás, az ELTE IK dékánja nyitotta meg, hangsúlyozva az SMI integrációjának jelentőségét és megköszönve a közreműködést. Kollár László, az SMI igazgatója elmondta, hogy a képzés 2015-ben indult nyolcvan hallgatóval, és azóta közel 200 szombathelyi fiatal szerzett gépészmérnöki diplomát, valamint az SMI oktatói létszáma közel harminc fő, tizenöt labor támogatja az oktatást és a kutatást, és húsz partnercég biztosítja a duális képzés hátterét.

Nemény András polgármester kiemelte, hogy az SMI értéket teremt a város számára, és az önkormányzat évente 130 millió forinttal támogatja a képzést. Kijelentette: a „Savaria” név valóban jó hírnevét, megbecsülését viszi a városnak. Szombathely és környéke ipari fejlődésének, a nagyvállalatoknak alapvető szüksége a jól felkészült, kellő tudással bíró – és azt alkalmazni is tudó – műszaki munkaerő is. Ennek utánpótlását látja az itteni oktatásban.

Harangozó Bertalan, a kormányhivatal egykori kormánymegbízottja felidézte a tíz évvel ezelőtti közös ügyet, amely elindította a képzést. Az eredményekre és a teljesítményre, a képzés minőségére mindenki büszke lehet. Erős közös akarattal lehetett mindezt megvalósítani: részese volt akkor a Kormányhivatal, a város vezetése és a gazdasági szereplők is.

A rendezvény további részében egyetemi és vállalati vezetők, valamint a polgármester egy egyeztető fórumon vettek részt. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években duális képzésen végzett hallgatók beszéltek élményeikről, tapasztalataikról és arról, hogy diplomájuk megszerzése után milyen lehetőségek nyíltak meg előttük.

A beszélgetést Dr. Bak Árpád egyetemi docens moderálta, aki hangsúlyozta, hogy az Intézet egyik legnagyobb sikere, hogy az elmúlt tíz évben sok tehetséges fiatal karrierjét indította el. A résztvevők közül Koszár Zsolt, aki a 2015-ös első évfolyamban kezdett, ma már oktatóként dolgozik. Szilvágyi Milán, a BPW-Hungária Kft. munkatársa is megosztotta gondolatait. Horváth Mátyásból az egyetemen „igazi szakember” vált, míg Csányi Evelin a TDK Hungary Components Kft.-nél kamatoztatja tudását, és bebizonyította, hogy a nők előtt is nyitott a mérnöki pálya.

Az elmúlt tíz év során az Intézet folyamatosan bővítette képzési palettáját, új szakokkal és specializációkkal gazdagodott. Az oktatói kar magasan képzett szakemberekből áll, akik nemcsak az elméleti tudást adják át, hanem az ipari tapasztalatokat is beépítik az oktatásba. Az intézet hallgatói a legkorszerűbb laboratóriumi eszközökkel és szoftverekkel dolgozhatnak, így felkészülten léphetnek ki a munkaerőpiacra.

A kutatás az ELTE Savaria Műszaki Intézet egyik alappillére. Az intézet kutatói számos nemzetközi és hazai projektben vesznek részt, együttműködve ipari partnerekkel és más egyetemekkel. Az intézet laboratóriumaiban zajló kutatások középpontjában a fenntartható technológiák, az intelligens rendszerek és az ipar 4.0 áll. Az elmúlt évtized során számos szabadalom és innováció született, amelyek hozzájárultak a régió ipari fejlődéséhez.

Az ELTE Savaria Műszaki Intézet szoros kapcsolatot ápol a helyi és nemzetközi ipari szereplőkkel. A duális együttműködések keretében a hallgatók gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek, és részt vehetnek valódi ipari projektekben.

Az Intézet nemcsak a tudományos és ipari életben, hanem a helyi közösségben is aktív szerepet vállal. Rendszeresen szervez nyílt napokat, iskolai bemutatókat és tudományos rendezvényeket, amelyekkel a fiatalokat is inspirálja a műszaki pályák iránt. Az intézet kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra, amelyet az oktatási programok és kutatások is tükröznek.

Az ELTE Savaria Műszaki Intézet első tíz éve tele volt kihívásokkal és sikerekkel. Az elért eredményekért köszönet illeti az alapítókat, az oktatókat, a hallgatókat és a duális ipari partnereket, valamint Szombathely város akkori és mostani vezetését.

Az Intézet a jövőben is elkötelezetten dolgozik a műszaki tudományok fejlődéséért és a szombathelyi közösség szolgálatáért. Az elkövetkező években továbbra is a kiválóságra törekedve kívánja képezni a jövő mérnökeit.

 

SMI 10

SMI 10

0

/

0

0

/

0