2024-ben az ELTE IK roadshow keretében ismerteti meg az informatikát

2024.01.02.
2024-ben az ELTE IK roadshow keretében ismerteti meg az informatikát
2024. januárjában elindult az ELTE Informatikai Kar pályaválasztási programsorozata a STEMStation@ELTE STEMPont projekt keretében.

Célunk az informatikai, műszaki, természettudományos területeken tehetségek felkutatása, fejlesztése, a képzési területek, képzések korosztályspecifikus módszerekkel való bemutatása a 7-12. évfolyamos diákok körében.

Fiúk és lányok esetében egyaránt az érdeklődés felkeltése a cél, a kreatív, konstrukciós, innovatív, algoritmikus gondolkodás, a problémák formalizálása, modellezése, tervszerű projektalapú gondolkodás, együttműködési készségek, a hatékony és tudatos információszerzés fejlesztése, a lányok figyelmének felkeltése speciális tematikákkal, női szerepmodellekkel.

Programunkkal országos lefedettséget elérve támogatjuk a hátrányos helyzetből induló gyerekek felzárkózását. A tantermi oktatáshoz képest a learning by doing tanulási módszerek a rejtőzködő tehetségek kimutatásában kiemelkedően hatékonyak, akkor is, ha a diák a hagyományos tantermi oktatásban nem teljesít kiemelkedően.

A roadshow során országosan szervezünk interaktív pályaorientációs foglalkozásokat a következő témakörökben:

  • Éghajlatváltozás, környezetvédelem, erőforráshatékonyság és nyersanyagok
  • Környezeti jelenségek modellezése micro:bittel
  • GPS-es helymeghatározás alapjai, játékos pontkereső feladat
  • Algoritmikus gondolkodás fejlesztése, mesterséges intelligencia a mindennapjainkban, ismerkedés a nagy nyelvi modellekkel, hogyan tanuljunk mesterséges intelligencia segítségével
  • Az Informatikai Kar bemutatása, képzéseink, hallgatói élet, diáktámogató rendszer megismertetése

A foglalkozások során bevezetést adunk a munkaerőpiac és a munkahelyi környezetek megismeréséhez, hosszú távú önfejlesztésre tesszük képessé a résztvevő diákokat, kialakítva a szakmai kíváncsiságot, identitástudatot és a karrierrel kapcsolatos tudatosságot.

Programjaink már eddig is sok iskola diákjaihoz eljutottak országszerte, az év elején jártunk Budapest mellett a Dunántúl több megyéjében és az ország másik végében például Békéscsabán és Ózdon is, áprilistól pedig megújult lendülettel folytatódik az országjárás.

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatja (NTP-STEM-23-0016).