A hazai informatikusképzés csúcsa az ELTE Informatikai Kar

2021.01.11.
A hazai informatikusképzés csúcsa az ELTE Informatikai Kar

A 2021-es hazai felsőoktatási rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara a legmagasabb összesített pontszámot szerezte, miközben a hallgatói rangsorban is az első helyen végzett informatikai képzési területen. A Times Higher Education nemzetközi, friss összehasonlításában szintén a legmagasabban rangsorolt magyar egyetem informatikai szakterületen.

Az ELTE Informatikai Karán szerzett diploma értékét jól ismerik a munkavállalókat kereső cégek is. Az itt végzettek szinte azonnal elhelyezkednek a munkaerőpiacon, ahol kiemelkedő lehetőségek várják őket.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai alapján a kezdő bruttó átlagfizetésük 400-450 ezer forintról indul, de pár év alatt - különösen a vezető fejlesztői pozíciókban - 1 millió forint fölé is emelkedhet.

Nem csoda, hogy az ELTE Informatikai Kar a közel 3000 hallgatójával a legnépszerűbb kar az informatikai képzési területen, a programtervező informatikus szak iránt érdeklődők közel fele minden évben ide adja be jelentkezését. Az oktatás magas minőségét jelzi, hogy az első helyes jelentkezők száma évről évre nő, ahogy a felvételi ponthatár is, 2020-ban már 395 pont volt.

A diákok magas színvonalú képzését több mint százötven fős, magasan kvalifikált és jelentős ipari-innovációs tapasztalattal rendelkező oktatói kar biztosítja, ugyancsak száznál több ipari partner együttműködésével. A karon olyan új típusú, ún. ipari tanszékek működnek, mint például a Deutsche Telekom (T-Labs) támogatásával létrehozott, kutatás-fejlesztési és innováció-orientált Adattudományi- és Adattechnológiai Tanszék.

A kutatólaborokban a hallgatók akár már alapszakosként is valós kutatás-fejlesztési feladatok megoldásába kapcsolódhatnak be, vállalati szakemberekkel együttműködve, így az elméleti tudáson túl a munkaerőpiacon keresett, naprakész ismeretekre és szakmai gyakorlatra is szert tesznek. A kar széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően hallgatók emellett számos európai és Európán kívüli egyetemen szerezhetnek nemzetközi tapasztalatot tanulmányaik részeként.

Az ELTE IK mesterképzései elérhetőek angol nyelven is. A képzési programok megfelelnek az EIT Digital Master School európai követelményrendszerének, és kettős diplomás formában is elvégezhetők.

Az elsőévesek beilleszkedését az egyetemi életbe oktatók, felsőbb éves hallgatók és doktoranduszok segítik mentori rendszerben. A Diáktámogató Központ a tantárgyfelvételi és vizsgabeosztási tanácsadás mellett többek között tanulásmódszertani tréningeket, életvezetési tanácsadásokat szervez az első éveseknek. Különösen fontos ez, mert a sikeres szakmai előmenetel egyik kulcsa - úgy az egyetemi évek alatt, mint azt követően, az informatika folyton megújuló világában - az élethosszon át tartó tanulás képességének fejlesztésében és a közösségteremtésben rejlik.

Az ELTE Informatikai Kar a felvételi előtt állók számára 2021. január 28-án Nyílt Napot szervez, melyre ismét sok érdeklődőre számítanak. Bővebb információ és regisztráció az https://www.inf.elte.hu/nyiltnap2021 oldalon.