A Horizont Európa Keretprogram és a Brexit - még mindig és újra

2022.07.25.
A Horizont Európa Keretprogram és a Brexit - még mindig és újra

A brit kormány a Brexit szavazás után, amikor elkezdte az EU-val a tárgyalásokat a kilépés feltételeiről, világossá tette, hogy - ellentétben az Erasmus+ programmal, melyből véglegesen kilépett - a Horizon Európa keretprogramot olyan fontosnak tartja a brit felsőoktatási és kutatóintézmények szempontjából, hogy abban teljes jogú tagként szeretne továbbra is részt venni. Azóta sok víz lefolyt a Temzén, és különböző, itt most nem részletezendő okok miatt eddig még nem sikerült a briteknek az EU-val megegyezniük.

Ez nem hozza könnyű helyzetbe sem a brit, sem az EU-s, így a magyar szereplőket sem. A múlt héten a brit kormány közleményben erősítette meg, hogy meghosszabbítja azt az eredetileg 2022 végéig tervezett pénzügyi keretet (Horizon Europe Guarantee), melynek célja, hogy a brit egyetemek és kutatóintézetet továbbra is részt tudjanak venni a Horizont Európa keretprogram pályázataiban. A brit kormány részben lépéskényszerben volt, mert egyelőre nem látszik, hogy a kérdésben gyorsan meg tudna egyezni az Európai Bizottsággal.

Így viszont mind a brit, mind az EU-s pályázók is biztosak lehetnek abban, hogy ha közösen pályáznak, akkor a brit partnerek költségeit is fedezni fogja valaki.

Mindez jó hír tehát a Karon pályázóknak is, továbbra is be lehet vonni partnereket Horizont Európa pályázatokba.

A teljes nyilatkozat itt olvasható.