A legjobb informatikus szeretnél lenni?

A legjobb informatikus szeretnél lenni?
Az ELTE Informatikai Karán szerzett diploma egyértelmű belépőt jelent a csúcstechnológia világába.

Évtizedekkel ezelőtt, ha valaki informatika tanulására adta a fejét, nagyjából sztereotip kép alakulhatott ki róla: ő az a "kockafej", aki vagy egész életében egy cég ablaktalan szerverszobájában, kusza patchkábelek között tölti majd az életét rendszergazdaként, vagy a CRT-monitorok villódzásába kódsorokat pötyög a billentyűzetbe. Pedig manapság már teljesen mást jelent ez a szakma: egyrészt hihetetlen széles spektrumot ölel át a mesterséges intelligenciától a virtuális valóságon át az okosvárosok felépítéséig, másrészt az igazán ötletes és innovatív szakemberekből a modern kor rocksztárjai válhatnak olyan példaképekkel, mint Elon Musk.

Épp ezért egyrészt elfelejthetjük az informatikai pályával kapcsolatos ősi beidegződéseket, másrészt pedig a modern kor kihívásaihoz mérten olyan egyetemet érdemes választani, ahol minden szinten meg is kapjuk azt a szakképesítést, amellyel a következő évek tech-sztárjaivá fejlődhetünk. Több felsőoktatási intézmény is kínál IT képzést, de az ELTE Informatikai Kara egyértelműen kiemelkedik ezek közül: egyrészt magabiztosan vezeti az informatikai képzéseket indító intézmények rangsorát, másrészt olyan széles körű ismereteket ad, amelyekkel még az IT-n belül is ezerfelé tagozódhat a végzett hallgató.

TANULJ TOVÁBB MAGYARORSZÁG #LEGNÉPSZERŰBB EGYETEMÉN, JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: FEBRUÁR 15!

Minden szinten bizonyított háttér

Az ELTE IK oktatói bázisa több mint 150 főből áll, akik ráadásul nemcsak a tanításban jeleskednek, hanem konkrét ipari innovációs tapasztalatokkal rendelkeznek, ezáltal a szűken vett szakmai ismeretek átadása mellett szó szerint "az életre készítik fel" a diákokat. Az alapképzéstől akár a doktori szintig kifejezetten gyakorlatorientált módon folyik az oktatás, amelyet folyamatosan frissített, modern laborok és erős eszközpark támogat.

Szintén az "életszagú" oktatást erősíti, hogy az elméleti tananyag elsajátítása mellett a diákok valós partnerekkel, "éles" projekteken is dolgozhatnak, tehát nem úgy lépnek ki az egyetem kapuján a friss diplomájukkal, hogy valós munkatapasztalattal nem rendelkeznek. Természetesen a tantervet is folyamatosan aktualizálják, így az sem fordulhat elő, hogy az egyetemi évek végére a gyorsan változó informatikai környezetben a legújabb trendek már felkészületlenül érik a friss munkavállalót.

A több mint 100 ipari partner szintén azt garantálja, hogy mind a felhasznált eszközök és technológiák terén valós és csúcsszintű környezet várja az Informatikai Karra jelentkezőket, másrészt olyan gyakorlat- és projektorientált képzésben lesz részük, amely már egyfajta munkatapasztalatot is jelent számukra már azelőtt, hogy kilépnének a munkaerőpiacra.

Színes, digitális paletta

Az ELTE IK-n jelenleg közel 3000 hallgatót képeznek, az intézmény több szakirány területén a legnépszerűbbnek számít az érdeklődők körében. A fő csapásirányt a programtervező informatika jelenti, ezen belül választható szoftvertervező, szoftverfejlesztő és modellező szakirány, valamint a szombathelyi campuson szoftvermérnöki képzés is folyik. Emellett az elmúlt években már sokan tanulnak autonóm rendszerinformatikusnak - ez a terület érthetően és megérdemelten az egyik legújabb divat a szakmán belül, innen kerülnek ki az automatizáció, a robotizáció, az önvezető autók és a mesterséges intelligencia új lovagjai.

Mivel nagy szükség van informatika-tanárokra, ilyen képzés is végezhető, de akár térképész mesterképzést is választhatnak azok, akik az informatika és a navigáció összefonódásában látják a jövőjük kulcsát. A képzések nagy része Budapesten folyik, de az Ipar 4.0 szakirányra fókuszáló szombathelyi intézményben is oktatnak alap- és mesterszakon több érdekes és fontos területet, a gépészmérnöki képzés is például itt folyik.

Persze a középiskola után az egyetem sok tekintetben nagy ugrást jelent: ha valaki ettől tartana, a diákoknak egy kifejezetten az akadályok sikeres leküzdésére specializált Diáktámogató Központ is rendelkezésére áll.

Nézd meg magadnak!

Ha valaki érdeklődik az ELTE Informatikai Kara iránt és kíváncsi további részletekre, érdemes ellátogatni az inf.elte.hu/tanuljnalunk oldalra, ahol részletes tájékoztatót találhat a képzésektől a tehetséggondozáson és nemzetközi lehetőségeken át az ösztöndíjakig.