A mesterséges intelligencia kutatásban most épp nagy dolgok történnek

2024.05.27.
A mesterséges intelligencia kutatásban most épp nagy dolgok történnek
Fenntartható-e a mesterséges intelligencia? Lesz-e valaha alapvető közszolgáltatás? Jól járnak-e a felhasználók, ha pár nagy cég kezében összpontosul a technológia fejlesztése? Ezekben a dilemmákban segít eligazodni Gulyás László, az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszék docense az ELTE tudományos-ismeretterjesztő videósorozatának újabb darabjában.  

Az áprilisban indult sorozat új videója a mesterséges intelligencia fenntarthatóságát, közszolgáltatássá válását és a fejlesztés centralizációjának hatásait vizsgálja. Gulyás szerint a mesterséges intelligencia egyre inkább a villanyhoz vagy vízhez hasonló alapvető közszolgáltatássá válhat, de  figyelni kell az energiafelhasználás és a piaci koncentráció kockázataira is. A jogi szabályozás és a technológia önszabályozása egyaránt szükségesek e kihívások kezeléséhez.

A mesterséges intelligenciát gyakran "mindentudó" gépként képzeljük el, de valójában egyre több alkalmazásban több, egymással kapcsolatban álló intelligens gép jelenik meg. Ezek a többszereplős rendszerek együttműködnek vagy versengenek egymással, ami a kollektív intelligencia lényegét adja. Az MI és a hálózattudomány közötti kapcsolat erősödik, ami lehetővé teszi, hogy a gépi tanulás legújabb módszereivel fejlesszük a hálózatok elemzését.

Az ELTE Informatikai Kara aktívan részt vesz a hazai és nemzetközi mesterséges intelligencia ökoszisztémában, számos ipari együttműködés és projekt keretében. A kar többek között tagja a Humane-AI-Net és az EMAI4EU projekteknek, amelyek célja az emberközeli MI-alkalmazások fejlesztése és az érzelmi elemekre is kiterjedő mesterséges intelligencia oktatása. Az Apollo 2028 projekt az egészségügyi dolgozók stressz-szintjének csökkentését célozza, míg a Mesterséges Intelligencia EDIH európai innovációs hálózat keretében az ELTE tanfolyamokat és konzultációs szolgáltatásokat nyújt a legújabb technológiák alkalmazásához.

Forrás: elte.hu