A Neumann Társaság rangos díjai a Kar kutatóinak

2023.11.17.
A Neumann Társaság rangos díjai a Kar kutatóinak
Tizenhárom hazai informatikus szakember kiemelkedő munkásságát díjazta a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI a „Neumann után, szabadon” című konferencián. Díjat kapott Dr. Nemes József, Dr. Bognár Gergő és Nikházy László.

Neumann-díj

Az NJSZT hagyományosan évente Neumann-díjjal ismeri el azokat, akik kiemelkedő eredményeket értek el a hazai számítástechnikai kultúra kialakításában és fejlesztésében - az idei évben ketten részesültek ebben az elismerésben, köztük Dr. Nemes József (ELTE Informatikai Kar, Műszaki Intézet) az NJSZT Vas megyei területi vezetője, emellett a társaság Robotika Szakosztályában is kiemelkedően aktív, robotika versenyszervező. Nemes József kezdeményezésére neveznek el idén Szombathelyen teret Neumann Jánosról a Neumann 120 jubileumi emlékév kapcsán.

Dr. Benedek Csaba, Dr. Nemes József és Dr. Beck György

Kemény János-díj

Kemény János az amerikai Dartmouth College professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatalokat ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el. Az idei Kemény János-díjasok egyike Dr. Bognár Gergő (ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének adjunktusa), aki doktori tanulmányainak megkezdése óta folyamatos és eredményes kutatómunkát végez. Eddig 14 publikációja jelent meg, amelyekre 79 hivatkozás történt. Tevékenysége példaként szolgálhat a fiatal informatikusok számára.

Erdősné dr. Németh Ágnes, az NJSZT alelnöke, Dr. Bognár Gergő és dr. Beck György, az NJSZT elnöke

Tarján-emlékérem 

A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett Tarján-díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza. A Tarján-emlékérem idei egyik díjazottja Nikházy László  (ELTE Informatikai Kar), aki  a teljes magyar informatikai diákolimpiai csapatot tanította, készítette fel a válogatóversenyre, a különböző nemzetközi olimpiákra, nemzetközi megmérettetésekre. Kiemelkedő tagja volt a hazai rendezésű 2023-as IOI Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szakmai vezetésének, az ő vezetésével összeállt csapat beüzemelte, kitapasztalta és tesztelte a nemzetközi informatikai diákolimpiákon használt értékelő szoftvert. Részt vesz az NJSZT által szervezett versenyek feladatainak kitalálásában, a tesztadatok elkészítésében és lektorálásában.

Erdősné dr. Németh Ágnes, Nikházy László és dr. Beck György

A kitüntetettek listája a Neumann János Társaság honlapján olvasható.

Gratulálunk az elismerésekhez!