A világ 2030-ban

2020.06.29.
A világ 2030-ban
Globális közvéleménykutatást indított az UNESCO napjaink kihívásait elemző szeptemberi jelentéséhez. A kitöltött kérdőíveket a nyár folyamán várják online.

Az UNESCO a világszervezet Magyar Nemzeti Bizottságán keresztül példa nélküli közvéleménykutatásban való részvételre kér mindenkit (ideértve a felsőoktatási intézmények hallgatóit is) annak érdekében, hogy a szervezet minél mélyebben érzékelhesse a világ békéjét fenyegető legfőbb kihívásokat és a felmerülő megoldásokat. Az eredményeket az UNESCO a következő évtized globális programjának meghatározásához használja majd fel.

"Az elkövetkező tíz esztendő kritikus fontosságú a tekintetben, hogy az egyes részletek a helyükre kerüljenek a COVID-19 világjárvány után, egyúttal megválaszoljuk azokat a kihívásokat is, amelyek a válsághelyzet előtt merültek fel – mondja a közvéleménykutatás céljáról Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. – Az UNESCO számára alapvető fontosságú, hogy az emberek előtt álló akadályokat és a leküzdésükkel kapcsolatos reményeiket megértse, így arra kérek mindenkit, hogy vegyen részt a kutatásban, mondja el, hogy mit gondol."

A felmérés része az UNESCO jelenleg zajló stratégiai átalakulásának, mindemellett beleillik a szervezet azon szélesebb körű erőfeszítéseibe, hogy foglalkozzon az előttünk álló jövővel (ideértve például az „Elképzelni a jövő világát” címmel útjára indított online fórumsorozatot).

A közvéleménykutatás jelenleg az ENSZ hat hivatalos nyelvén érhető el, de a tervek szerint hamarosan legalább húsz nyelven áll majd rendelkezésre.

A kérdőív kitöltésére az elkövetkezendő három hónapban lesz lehetőség. Az eredményeket szeptemberben teszik közzé A világ 2030-ban című jelentés részeként. A jelentés a napjainkban jelentkező kihívásokkal kapcsolatos globális és regionális nézeteket elemzi majd.

Felhívás és kérdőív
Angol nyelvű felhívás