Állami támogatással indíthat informatikai fejlesztéseket az ELTE

2020.06.25.
Állami támogatással indíthat informatikai fejlesztéseket az ELTE
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 1.245.115.787 Ft forint vissza nem térítendő támogatást nyert a ,,Kompetencia központok létrehozása – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” című felhívásra benyújtott pályázatával.

A szoftver-intenzív rendszerek rohamos térhódítása olyan megoldásokat követel, amelyekben a szoftveripar és a mögötte álló kutatásfejlesztési tudásbázis rugalmasan integrálja a legújabb technológiai trendeket, a nagy adatmennyiségek kezelését, a mesterséges intelligenciát. 

Az ELTE vezetésével megvalósítandó ipari-akadémiai kompetenciaközpont célja, hogy az egyetemi tudásbázison alapulva a digitális iparban, a pénzügyi szektorban, illetve az egészségügyben alkalmazható, a vállalati és egyetemi versenyképességet növelő informatikai megoldásokat fejlesszen. Hosszú távon egy, az ELTE tudásbázisára épülő, fenntartható, stratégiai vállalati együttműködéseken alapuló innovációs ökoszisztéma kialakítása a cél.

A megvalósítást a főkedvezményezett ELTE Informatikai Karának munkatársai koordinálják egyetemi és vállalati szakemberek közreműködésével. Az új kompetenciaközpont kiemelkedő fontosságú ipari együttműködési lehetőségeket alapoz meg és fog össze a Mediso Medical Imaging Systems Kft., a HIDROFILT Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. és az E-GROUP ICT SOFTWARE Informatikai Zrt. részvételével. A jelentős K+F+I háttérrel rendelkező partnervállalatok korábban is sikeresen vettek részt felsőoktatási kutatási együttműködésekben.

A fejlesztés az ELTE két oktatási és kutatási helyszínén valósul meg. A budapesti lágymányosi campuson labort és irodát, modern együttműködési tereket alakítanak ki. Az épületrész felújítása biztosítja a központ hosszú távú működésének feltételeit. A fejlesztés érinti az ELTE szombathelyi campusát is, a Savaria Műszaki Intézet gépészeti laboratóriuma a projekt keretei között jelentős összeget fordít gépészeti és mérőeszközök, laborfelszerelések beszerzésére az ipari oktatási és kutatási tevékenység bővítéséhez.