Az ELTE informatikai hálózata harmadszorra nyert CEEPUS Miniszteri Díjat 2019-ben

2019.05.31.
Az ELTE informatikai hálózata harmadszorra nyert CEEPUS Miniszteri Díjat 2019-ben

Az együttműködést több mint húsz éve vezető Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja ezzel egyedülálló eredményt ért el, hiszen nem volt még arra példa, hogy egy hálózatvezető koordinátor háromszor is megkapja a kitüntetést.

A CEEPUS Miniszteri Díjat a Központi CEEPUS Iroda alapította 2001-ben azzal a céllal, hogy ösztönözze és elismerje a CEEPUS hálózatok magas színvonalon végzett szakmai tevékenységét. Az éves kitüntetést a nemzetközi szakértő bírálói értékelés során legkiválóbbnak ítélt hálózat kapja meg 2002 óta. Magyarország a legtöbbször kitüntetett ország, összesen nyolc alkalommal nyerte el magyar koordinációjú hálózat a díjat. Az International Cooperation in Computer Science című hálózat 2004 és 2007 után veheti át ismét az elismerést. Ezzel együtt idáig csupán két hálózat mondhatja el magáról, hogy háromszor is méltónak találták a díjra.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszéke által vezetett hálózatot Dr. Horváth Zoltán dékán, tanszékvezető sikeresen koordinálja már több mint húsz éve. Az együttműködésben 11 ország 18 felsőoktatási intézménye vesz részt. Magyarországról az ELTE mellett a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete tagja a partnerségnek.

A hálózat keretében több nemzetközi közös képzést működtetnek, közös tanterveket dolgoztak ki, jelentős nemzetközi kutatásokat valósítottak meg, és számos vállalkozást vontak be az együttműködésbe. Intenzív a hálózatban megvalósuló hallgatói és oktatói mobilitás, amelyet a hagyományos részképzéstől a nyári egyetemek szervezéséig minden lehetséges formában előmozdítanak.