Az ELTE Informatikai Kar részvételével alapozzák meg a 6G mobilhálózatok architektúráját

2023.05.04.
Az ELTE Informatikai Kar részvételével alapozzák meg a 6G mobilhálózatok architektúráját

Idén januárban elstartolt a DESIRE6G projekt, melyet az EU Horizont Európa keretprogramja finanszíroz. A DESIRE6G a jövőbeli (6G és azon túli) mobilhálózatok rendszerarchitektúrájával foglalkozik. Egy ilyen 6G hálózat extrém teljesítményigényű új alkalmazásokat is képes lesz támogatni. A nagy energiahatékonyságtól az extrém alacsony késleltetésig vagy a rendkívül nagy megbízhatóságig: a mobilkommunikáció következő generációjának lehetővé kell tennie a jövőbeli fejlett felhasználási eseteket, ugyanakkor egyszerűbbnek és önállóbbnak kell lennie, mint az 5G hálózatok. 

Miközben az 5G hálózatokat jelenleg kereskedelmi forgalomba hozzák, a világ már azon gondolkodik, hogyan lehetne a hálózatok képességeit még tovább javítani: a hatodik generációs vagy 6G hálózatot a 2030-as évek elején vezetik be. Mivel a 6G fejlesztése egyre nagyobb lendületet kap a világban, az Európai Unió vezető szerepet kíván vállalni a 6G hálózat architektúrájának meghatározásában. Az európai Intelligens Hálózatok és Szolgáltatások Közös Szerepvállalás (SNS JU) programja 5,9 millió eurós költségvetést ítélt oda a hároméves DESIRE6G (Deep Programmability and Secure Distributed Intelligence for Real-Time End-to-End 6G Networks) kutatási projektre (2023-2025), amely a 6G-hálózat rendszerarchitektúrájára vonatkozó elképzeléseket fog kidolgozni, melyben hangsúlyos szerepet kap a hálózat mély programozhatósága, a biztonságosság és az elosztott intelligens vezérlés, ami valós időben képes reagálni a hálózati kommunikáció problémáira. A 6G víziót előmozdítva a DESIRE6G projekt egy újszerű, érintésmentes vezérlő, irányító és szervező platformot fejleszt ki a mesterséges intelligencia integrációjával, mely szélsőséges teljesítményigényű vertikális ágazatok alkalmazásait is képes támogatni. 

A DESIRE6G projektet az Amszterdami Egyetem (UvA) vezeti, amelyben összesen tizenöt európai partner vesz részt. Ezek között vannak vezető mobil szolgáltatók és gyártók (Ericsson, Telefonica), egy vezető technológiai szolgáltató (NEC) és egy nagy teljesítményű hálózati HW gyártó (NVIDIA), kiegészülve vezető kutatóintézetekkel (UvA, Polytechnic University of Catalonia, University Charles III of Madrid, Eötvös Loránd Tudományegytem, School of Advanced Studies Sant'Anna, University of Oulu and National Inter-University Consortium for Telecommunications) és három rendkívül innovatív KKV-val (Nubis PC, Tages Solidshield és Accelleran).

Az ELTE Informatikai Kar részéről Laki Sándor kutatócsoportja vesz részt a pályázat megvalósításában. Fő feladatuk a 6G hálózat alapját adó új programozható hálózati infrastruktúra kidolgozása, mely egységes módon képes kezelni a szoftveres és hardveres hálózati elemeket, és mérhető módon képes garanciákat adni a hálózati szolgáltatások követelményeinek (késleltetés) teljesítéséhez.