Az ELTE lett a legjobb magyar egyetem

2023.08.23.
Az ELTE lett a legjobb magyar egyetem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az 501-600. helyre került az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2023-as világrangsorában, ezzel a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon.

Egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az Eötvös Loránd Tudományegyetem az előkelő 501-600. kategóriába került az ARWU egyetemi világrangsorában, ezzel a tavalyi holtverseny után idén egyedüliként lett Magyarország legjobb egyeteme az értékelés szerint.  Hazákból egyébként még három intézmény került be a világ legjobbjai közé, a Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000-es csoportba jutott.

A lista élén tavalyhoz képest egyáltalán nem történt változás: az első tíz helyen most is ugyanaz a nyolc amerikai és két angol egyetem osztozik, a dobogóra pedig sorrendben idén is a Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) állhatott fel. Az európai kontinenst tekintve a Paris-Saclay University lett az első (a világranglistán egyébként a 15.), Ázsiában pedig a Tsinghua University négy helyet javítva eredményén a 22. helyen szerepel az összesített rangsorban.

Az ARWU rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A transzparens módszertan és a külső partnerektől összegyűjtött adatok alapján vizsgált 2500 intézmény közül minden évben az első 1000 kerül fel a listára, az indikátorok között a publikációk és a magas idézettségű kutatók száma, az intézmények volt hallgatói, illetve jelenlegi oktatói által nyert tudományos díjak száma is szerepel. A felmérés módszertanáról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

Az eredmények országok és intézmények szerinti bontásban böngészhetők a ShanghaiRanking honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeit pedig ebben a cikkben foglaltuk össze.

Forrás: elte.hu