Bemutatjuk a Diáktámogató Központot

2020.10.30.
Bemutatjuk a Diáktámogató Központot

Egyre többen veszik igénybe az ELTE Informatikai Karon a Diáktámogató Központ szolgáltatásait. Mivel foglalkozik a Diáktámogató Központ, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a hallgatók? Takács Ritát kérdeztük a DTK vezetőjét! 

Mivel foglalkozik a Diáktámogató Központ? 

Az ELTE Informatikai Karon a hallgatói élet támogatása érdekében létrehozott Diáktámogató Központ (DTK) folyamatosan fejlődik 2014 óta.  A DTK célja, hogy támogasson minden magyar és angol nyelvű képzésben résztvevő programtervező-informatikus, térképész, gépészmérnök, műszaki menedzser és informatika tanár szakos hallgatót egyetemi éveinek sikeres elvégzésében.

Széles körben foglalkozunk az egyéni és csoportos tanácsadás eszközrendszerével, hogy egy olyan háttérországot biztosítsunk hallgatóink számára, ahol elsődleges az ő fejlődésük, valamint, hogy közösségi hangulatban, aktív tanulási környezetben a lehető legtöbbet hozhassák ki önmagukból.

Mit érdemes tudni a Diáktámogató Központról, milyen feladatot látnak el?

A szervezet tevékenységi köre szerteágazó. A magyar és külföldi hallgatók számára nyújtott egyéni tanácsadás mellett csoportos készségfejlesztő és egyéb foglalkozásokat szervez, soft skillek fejlesztését célzó kurzusokat tart - Teammenedzsment alapjai, Egyetemi alapozó és tanulásmódszertani kurzus -, szervezi és szakmailag támogatja a senior hallgatói és mentoroktatói rendszert, szintén szakmai támogatást nyújt a kari kortárs segítő csoport - Eötvös Informatikai Kör - számára, tréninget szervez és vezet a karon oktatást végző demonstrátor hallgatók számára. A külföldi hallgatóknak emellett segít a magyarországi beilleszkedését, egyetemi integrálódását. További tevékenységként kutatást végünk a hallgatói lemorzsolódás csökkentéséhez kapcsolódóan, valamint Pásztor-Nagy Anett kolléganőnk látja el az Esélyegyenlőségi Koordinátori feladatokat a Karon.

Mit gondolsz, miért van jelentősége, miért fontos egy ilyen Központ a Karon?

Az informatika területén is egyre értékesebb tudást jelentenek azon soft skillek, melyeket kurzusainkkal, tréningjeinkkel célzunk fejleszteni. Emellett az egyéni diáktanácsadás keretében egy olyan személyre szabott szolgáltatást is nyújtunk, ahol akár karriertervezést, akár tanulmányi, magánéleti kérdéseket hoz a hallgató, segítünk a megfelelő irányok, továbblépési lehetőségek megtalálásában, ezzel támogatva a sikeres egyetemi előrehaladást, a személyes jóllétet.

Kérlek mutasd be pár szóban a Diáktámogató Központ csapatát.

A DTK jelenleg 6 pszichológusból és két oktatóból áll. A csapat vezetője, koordinátora Takács Rita tanácsadó szakpszichológus. A csapat oktatói Dr. Nagy Gábor és Gera Zoltán. A pszichológusok közül Pásztor-Nagy Anett és Mihály Albert főleg a magyar hallgatókat érintő tevékenységeket látják el, míg Nagy Viktória és Csikós Tamás a külföldi hallgatói ellátást viszik. A Szombathelyi Campuson dolgozik Gogibedasvili Anna mind nemzetközi, mind magyar oldalon.

Milyen problémákkal lehet benneteket felkeresni? Milyen formában?

Egyéni diáktanácsadásra tulajdonképpen bármilyen olyan kérdéssel, témával fordulhatnak hozzánk a hallgató, amiben fejlődni, vagy amin szeretne dolgozni, legyen az magánéleti vagy tanulmányi témájú. A bejelentkezés e-mailes formában történik a honlapunkon (dtk.elte.hu) keresztül mind magyar, mind külföldi hallgatók számára, vagy közvetlenül a diaktanacsadas@inf.elte.hu illetve a studentconsult@inf.elte.hu e-mail címre írva vagy a honlapon közvetlenül: https://dtk.elte.hu/bejelentkezes. A Szombathelyi Campuson a savariatanacsado@inf.elte.hu címet használhatják. 

Az ELTE IK –n évek óta bevezetésre került az Egyetemi alapozó és tanulásmódszertan kurzus? Pontosan mit takar? Mik a hallgatói visszajelzések?

A kurzus tömbösített tréningrészből és heti rendszerességű csoportórákból áll. A hallgatók kislétszámú csoportokban megismerhetik egymást a regisztrációs héten, pszichológus trénereink segítségével elindítjuk őket a csapattá válás útján, mely csapat fontos támogató közeget tud biztosítani reményeink szerint az egyetemi éveik alatt. Emellett tanulásmódszertani, időgazdálkodási, stresszkezelési és egyéb készségfejlesztés zajlik a tréningen. A csoportórán a kar oktatóiból és hallgatóiból önként jelentkezett mentoroktatók és senior hallgatók vezetésével segítjük a hallgatók egyetemi integrálódását.

Miben tudtok év közben segíteni a hallgatóknak?

A hallgatók évközben fordulhatnak hozzánk egyéni tanácsadásra, vagy részt vehetnek alkalmi tréningjeinken, workshopjainkon, közösségi programokon (pl. online csapatverseny). A tanév második félévében Teammenedzsment alapjai – kortárs közösségszervezés az egyetemen és munkahelyen címmel tartunk kurzust, ahol a hallgatók a csoportban való munkához nyújtunk háttértudást a készségfejlesztés mellett.

Milyen problémákkal szembesültök a leggyakrabban?

Sokféle témával keresnek meg bennünket a hallgatók. Leggyakrabban magánéleti, párkapcsolati kérdésekkel, illetve az egyetemhez köthetően az időmenedzsment kérdéskörében. 

Évente körülbelül hányan fordulnak hozzátok?

A tréningeken, különböző programokon részt vevő hallgatók száma az egyéni tanácsadásra jelentkezőkkel együtt több száz hozzánk forduló diákot jelent évente.

Köszönöm az interjút Takács Ritának és Mihály Albertnek!