Biztos a szombathelyi mérnökképzés jövője

2020.10.06.
Biztos a szombathelyi mérnökképzés jövője
Egyöntetűen megerősítette a szombathelyi duális gépészmérnökképzés közép és hosszú távú fenntartásának szándékát a régió 13 nagyvállalata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetése.

A képzésben érintett nagyvállalatok, az önkormányzat és az egyetem felsővezetése közös nyilatkozatban deklarálták, hogy kiállnak a szombathelyi gépészmérnökképzés fenntartása mellett. A cégek és a város vezetői döntöttek arról, hogy közép- és hosszútávon egyaránt biztosítják a gépészmérnökképzés fenntartásának anyagi és technikai feltételeit. A közel egy hónapos egyeztetési folyamat lezárásaként a résztvevők szerződésben is rögzítik a tett vállalásokat, amelyekről hamarosan sajtónyilvános eseményen számolnak be  a nagyközönségnek.  

A képzésben résztvevő 13 nagyvállalat hangsúlyozta, hogy fejlesztési terveikhez elengedhetetlen a felsőfokú műszaki képzés fenntartása Szombathelyen, az ehhez szükséges anyagi és szakmai hozzájárulást továbbra is rendelkezésre bocsátják, a vállalati büdzséket ennek megfelelően tervezik meg. Ez a régió gazdasági fejlődése szempontjából is alapvető. A cégek évente 57 hallgatót fogadnak a duális gépészmérnökképzés keretében. Az önkormányzat a következő 4 évben szintén kitart a képzés támogatása mellett, ezzel segítve a felsőfokú műszaki oktatás megőrzését Szombathelyen. A rendszernek köszönhetően a szociálisan hátrányos helyzetben lévő fiatalok is egyenlő eséllyel vehetnek részt a felsőoktatásban.


A szándéknyilatkozat aláírói: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, Hende Csaba, a Vas megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője, AMES Hungaria Kft., Aptiv Services Hungary Kft., Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft., BPW-Hungária Kft., IVY Technology Kft., MAM-Hungária Kft., Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., Schaeffler Savaria Kft., SCHOTT Hungary Kft., Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., TDK Hungary Components Kft., Uniriv Kft.