Díjazták a hazai informatikai versenyeken legjobb eredményt elért diákokat

2024.06.03.
Díjazták a hazai informatikai versenyeken legjobb eredményt elért diákokat

Három jelentős informatikai diákverseny díjátadójára került sor 2024. május 23-án az ELTE Informatikai Karán, köztük Magyarország legtöbb diákot elérő, online zajló informatikai versenyén, az e-Hód-on legjobban szereplő gyerekeket is jutalmazták. A résztvevők számos meglepetésprogramon vehettek részt, ahol többek között az okosházak modellezésével és a mesterséges intelligencia használatával is megismerkedhettek. Valamennyi díjátadón a közelmúltban elhunyt Dr. Zsakó Lászlóra, a hazai informatikai diákverseny-rendszer egyik megalkotójára emlékeztek meg a jelenlévők.

2024. május 23-án ünnepélyesen átadták a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által gondozott, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult 2023/2024-es informatikai versenyek díjait. A Nemes Tihamér Programozói és Alkalmazói Versenyeken, az Országos Grafikus Programozási Versenyen és az e-Hód – Hódítsd meg a biteket! versenyen részt vett diákok az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán vehették át az okleveleket és tárgynyereményeket.

A rendezvényre ellátogató diákok egy gondolkodásra késztető és az informatika sokszínű felhasználását megmutató akadályversenyen, valamint a meghirdetett foglalkozások egyikén vehettek részt. Az ELTE IK hallgatói négy különböző, izgalmas témában tartottak foglalkozást a diákoknak, akik megismerkedhettek a 3D modellezéssel, programozhattak okosházmodellt és tűzjelző készüléket micro:bit eszközzel, valamint tanulhattak a generatív mesterséges intelligenciáról és annak felismeréséről. 

Valamennyi díjátadón a közelmúltban elhunyt Dr. Zsakó Lászlóra emlékeztek meg a résztvevők. Zsakó tanár úr a nyolcvanas évek óta nagy sikerrel zajló hazai informatikai versenyrendszer egyik megalkotója, a Neumann Társaság Tehetséggondozási szakosztályának elnöke, egyszersmind az ELTE Informatikai Karának nyugdíjazott tanszékvezetője volt.

A Nemes Tihamér Programozói és Alkalmazói Versenyek díjátadóján Dr. Kozsik Tamás, az ELTE IK dékánja és Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója adta át a legjobbaknak járó díjakat.

A szervezők az Országos Grafikus Programozási Verseny díjkiosztóján jelentették be, hogy a verseny neve 2024-től az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály piarista szerzetes nevét veszi fel. A Neumann Társaság hosszú évek óta közösen ápolja Kovács Mihály emlékét a Piarista Rend Magyar Tartományával. Kovács Mihály már az első magyar számítógép bemutatásának idején, az 1958/59-es tanévben kibernetikai szakkört szervezett – és attól kezdve élenjáró volt a tevékenysége a számítógép-tudomány megismertetésében a középiskolai szférában.

Pluhár Zsuzsa, a verseny hazai főszervezője, egyben a Neumann Társaság Közoktatási szakosztályának elnöke és az ELTE IK oktatója és kutatója köszöntötte a megjelenteket az e-Hód – Hódítsd meg a biteket! díjátadóján. Az e-hód minden évben kiemelkedő népszerűségnek örvend: 2023-ban több mint 40 ezer diák indult, amivel Magyarország legnagyobb elérésű informatikai versenyeként tartják számon. A szervezők idén a közel 100 díjazott mellett a több mint 10 éve együttműködő, diákjaikat benevező tanárokat is oklevéllel, kitűzővel köszöntötték.

A jelenlévőknek lehetősége nyílt megtekinteni két különleges tablókiállítást, egyrészt a tavalyi Neumann 120 jubileumi emlékévre készített Neumann-tablókból, másrészt Kovács Mihály piarista szerzetes életéről és munkásságáról.

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatja (NTP-STEM-23-0016).

eHÓD díjátadó 2024.05.23.

eHÓD díjátadó 2024.05.23.

0

/

0

0

/

0