ELTE ígéretes kutatója elismerésben részesült Kaposi Ambrus

2020.11.27.
ELTE ígéretes kutatója elismerésben részesült Kaposi Ambrus
Idén nyolc kutató részesült az „ELTE ígéretes kutatója” elismerésben, a Tudományos Tanács minden tudományterületen egyet díjazott.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2015 őszén hagyományteremtő szándékkal pályázatot írt ki „Az ELTE ígéretes kutatója” elismerés és a vele járó pénzjutalom elnyerésére negyven évesnél fiatalabb kutatók számára. A Tudományos Tanács a pályázattal az egyetem támogatásáról biztosítja és további munkára kívánja ösztönözni a fiatal, főbb tudományos eredményeiket az ELTE-n elért kutatókat. Az évente meghirdetett pályázatra 2020-ban 59-en jelentkeztek, közülük 8-an kaphatták meg az elismerést: valamennyi hirdetett tudományterületen egy fő.

Az elismeréseket a Magyar Tudomány Ünnepe keretében az ELTE-n megrendezett Tudományos Kutatás Napján adták át 2020. november 26-án. Idén az ELTE ígéretes kutatója elismerésben az informatikai tudományterületen Kaposi Ambrus részesült.

KAPOSI AMBRUS (IK PROGRAMOZÁSI NYELVEK ÉS FORDÍTÓPROGRAMOK TANSZÉK)

Típuselméleten alapuló önálló programozási nyelv kidolgozása

2010-ben a Semmelweis Egyetemen általános orvosként, 2012-ben az ELTE-n programtervező informatikusként végzett. 2013-ban a Semmelweis Egyetemen szerzett PhD-fokozatot klinikai orvostudományokból, második PhD-jét a Nottinghami Egyetemen szerezte programtervező informatikusként 2017-ben. 2015-től két éven át posztdoktori kutatóként dolgozott az MTA-SE Lendület Nephrogenetikai Kutatócsoportban. 2016 óta az ELTE IK Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszék adjunktusa. Munkáját 2007-ben Semmelweis Innovációs Díjjal, 2019-ben Bolyai Ösztöndíjjal ismerték el, és ugyanebben az évben vehette át a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kemény János-díját is. 2017 óta részt vesz a TYPES Konferencia (Oslo, Norvégia) szervezésében, 2017 óta az EUTypes COST action CA15123 konferencia-ösztöndíjak koordinátora, 2018 óta az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00002 projekt 3.4 Informatikai logika munkacsoportjának vezetője. Konferenciák és tudományos ismeretterjesztő rendezvények rendszeres előadója, kutatási területei a típuselmélet, a funkcionális programozás, a matematikai logika és az orvosi statisztika.