Erasmus+ 20% és az Erasmus+ ICM

2022.10.03.
Erasmus+ 20% és az Erasmus+ ICM

Erasmus+ ICM (Nemzetközi Kreditmobilitás/International Credit Mobility, ICM) az Európai Unió felsőoktatási programja, melyben az Erasmus+ programban résztvevő egyetemek tudnak 2-3 éves partnerségeket kialakítani az Erasmus+ programban részt nem vevő egyetemekkel a világ minden tájáról. A partnerségek keretében oktatói és hallgatói mobilitások valósulnak meg: jellemzően oktatói esetén 1-2 hetes, illetve hallgatói esetén 1 szemeszternyi időtartammal, kölcsönösségi alapon. A pályázatot benyújtó intézmény – esetünkben az ELTE – kap támogatást, és a kimenő mobilitásokon túl közvetlenül finanszírozza a partneregyetemekről beérkező hallgatókat és munkatársakat is.

Erasmus+ 20%: az elnevezés arra a 2021-27-es Erasmus+ költségvetési ciklusban bevezetett támogatási típusra utal, amely lehetővé teszi, hogy az Erasmus+ programban résztvevő felsőoktatási intézmények az Európán belüli mobilitásokra szóló költségvetési keretük legfeljebb 20%-át szabadon felhasználhassák Európán kívüli, de kizárólag kiutazói mobilitások megvalósítására.

A felhívások az alábbi linkeken érhetőek el:
https://www.elte.hu/munkatarsaknak/erasmus20szazalek

https://www.elte.hu/munkatarsaknak/nemzetkozi/erasmus-europan-kivul/icm/partnersegi-palyazat

A pályázatok leadási határideje a kari nemzetközi irodák részére: 2022. október 28.

A felhívásokhoz kapcsolódóan az ELTE tudásmegosztókat is szervez, melyekre szeretettel várjuk az érdeklődő kollégákat. Ezekre az alábbi időpontokban kerül sor:

  • Erasmus+ ICM partnerségi pályázat: 2022. október 6-án és 11-én személyes részvétellel délután 3-tól a Szerb utca 21-23. alatt található Tanári Klubban, 2022. október 12-én délután 3 órai kezdettel Teams értekezlet keretében ezen a linken;
  • Erasmus+ 20% partnerségi pályázat: 2022. október 4-én személyes részvétellel ugyancsak a Tanári Klubban, október 5-én Teamsen, online értekezleten (amely itt érhető el – mindkét alkalommal délután 3-tól.