Felejthetetlen élménnyel gazdagodtak idén is a Lányok

2024.05.03.
Felejthetetlen élménnyel gazdagodtak idén is a Lányok

Az ELTE Informatikai Kar idén a Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz. Az eseményen többek között szó volt arról, milyen feladatok várnak a jövő informatikusaira, milyen egy informatikusi pályát választó nő életútja, hogyan tudnak érvényesülni e férfiasnak gondolt szakmákban. Az egész napos program során felejthetetlen élménnyel gazdagodtak a Karra látogató középiskolás lányok, komoly inspirációt kapva a pályaválasztásukhoz.

A programsorozat első állomásán a lányok megismerhették az elmúlt időszak legújabb MI alkalmazásait, kiderült, hogyan lehet a különböző szenzorokat összehangolni egyszerűbb geometriai mintázatok felismerése segítségével, amelyet például az önvezető autók fejlesztésében is használnak, végül szó esett arról is, milyen hatással van a ChatGPT a tanulási szokásokra.

A következő állomás a STEM Kuckó volt, amely otthont ad a programtervező informatikus és informatikatanár szakos hallgatóknak az innovatív tanulási környezet és módszertan fejlesztéséhez. Interaktív program keretében első kézből tapasztalhatták meg a résztvevők a különböző robotok és eszközök segítségével, hogy milyen sok területen van jelen életükben már most is a mesterséges intelligencia. Szinte hetente jelennek meg olyan új technológiák, amelyek mára teljesen átalakították a mesterséges intelligenciához fűződő viszonyunkat. Ezek az új technológiák nemcsak a mesterséges intelligenciát kutató fejlesztőknek szélesítik az eszköztárát. Fontos, hogy a középiskolás lányok is megismerjék ezeket, hiszen mire ők dolgozni fognak, e technológiák alkalmazása mindennapossá válik.

A könnyű ebéd után egy szórakoztató GPS-es kincskereső játék várta a lányokat, a kampusz területén kijelölt különböző pontokat kellett megadott koordináták alapján megkeresni, miközben elsajátíthatták a GPS-es helymeghatározás alapjait, valamint a földrajzi koordináták használatát.

A Diáktanácsadó Központ workshopja bemutatta, hogy az informatikusi pályán való sikerességhez többféle tudásra is szükség van, a szakmai tudáson túl a siker kulcsát a soft skillek jelentik. A foglalkozás során kiemelt figyelmet fordítottak a női informatikusok helyzetének bemutatására a szakmában.

Zárásként a középiskolai diákok megtudhatták, hogy az IT és a kibervédelem az ő útjuk e. A résztvevők egy kis ajándékcsomagot és egy emléklapot kaptak, utóbbival igazolhatják az iskolájukban, hogy részt vettek a programon.

Az ELTE IK Lányok Napja rendezvénye a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a – STEMStation@ELTE STEMPont Komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program (NTP-STEM-23) elnevezésű projekt keretében valósult meg. A pályázat olyan komplex, középiskolai oktatásban tanulmányokat folytató, kiemelten lányok körében megvalósuló pályaorientációs és tehetséggondozó program, melynek célja, hogy növekedjen a műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai területeken felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók aránya.

A képek a NaTE által szervezett Lányok Napja eseményen készültek.

 

Lányok Napja 2024.04.25.

Lányok Napja 2024.04.25.

0

/

0

0

/

0