Fiatal és innovatív

2022.12.05.
Fiatal és innovatív

A Nemzeti Tehetség Központ START pályázatának célja, hogy lehetőséget adjon tehetséges fiatalok számára ötleteik valóra váltására olyan egyedülálló módon, amely során a pályázat nyertesei egy induló üzlet számára, kezdetben anyagi kockázat veszélyei nélkül tudják az elképzeléseiket, ötleteiket megvalósítani. Az ösztöndíj alapú támogatással olyan innovatív, napjaink kihívásaira reagáló ötleteket, elképzeléseket, megoldásokat kívánnak támogatni, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztése áll. A pályázat benyújtására 18-35 éves tehetséges fiatalok jogosultak.

A Pályázók az alább felsorolt három kategória egyikében nyújthatják be társadalmi hasznossággal bíró, innovatív ötleteiket tartalmazó nonprofit vagy forprofit pályázataikat, amelyek szakmai programjait és szakmai célkitűzéseit lehetőség szerint széleskörű társadalmi, gazdasági és környezetifenntarthatósági szempontok figyelembevételével határozzák meg és dolgozzák ki:

  1. „Egészségügyi és szociális kérdéskör”: olyan szolgáltatások és termékek, amelyek az egészségügyi és szociális rendszer (állami és magán egyaránt) túlterheltségére, hatékonyságára, betegségek megelőzésére és a széleskörű egészségtudatosságra nyújtanak megoldást, ebbe beleértve az edukációs ötleteket is.
     
  2. „Ötletek zöld küldetéssel”: olyan szolgáltatások és termékek, amelyek lehetővé teszik a felhasználónak, hogy kevésbé szennyezze a környezetet / tudatosabb életmódot éljen / pazarlás enyhítését nyújtsa, és akár megoldást hozzon az agrárszektor megpróbáltatásaira is. Továbbá Magyarország belső ellátási lánca számára kínál megoldásokat (ehhez köthető edukációs ötletekkel) a fenntarthatóság és függetlenség jegyében, a tudatos fogyasztói magatartás kialakításának fókuszával.
     
  3. „Megoldások a közösségért”: olyan eszközök, termékek és szolgáltatások, amelyek az idősek / fiatalok / rászorulók életszínvonalát emelik, megoldást nyújtanak a hétköznapi problémáikra és az elszigetelődés nehézségeire, továbbá a kulturális, szociális és közösségszervezés ösztönzését, az emberi kapcsolatok építését, és/vagy fenntartását, különösen a fiatalok lelki és mentális egészségének megőrzését, javítását támogatják. Továbbá, akár olyan megoldással rendelkező ötletek, amik célzottan a kis- és nagy települések dilemmáira adnak választ.

A pályázat kétfordulós:
Az első forduló pályázati keretösszege: 60.000.000 Ft
Tervezett nyertes pályázatok száma: 20 pályázat
Maximálisan igényelhető összeg: bruttó 3.000.000 Ft / pályázat

A második forduló pályázati keretösszege: 10.000.000 Ft
Tervezett nyertes pályázatok száma: 2 pályázat
Támogatási összeg: bruttó 5.000.000 Ft / pályázat

A programról további információkat a mellékletben, illetve itt olvashat. A jelentkezési határidő: 2022. december 20.

Ha az pályázati lehetőség felkeltette érdeklődését, kérjük keresse Szépréti Zitát vagy Barabás Emesét a tudnivalók/részletek átbeszélésére.