Fókuszban a Szoftver- és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központ

2022.11.16.
Fókuszban a Szoftver- és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központ
Az ELTE Informatikai Karán 2020 óta futó K+F+I együttműködés kiemelkedő eredményeiről az irányító testület számolt be szakmai workshoppal egybekötött ülésén.

A 21. században az informatika nem csupán egy a gyorsan fejlődő tudományok és iparágak közül, hanem a világgazdasági változások fő hajtóereje. Iparosít, hatalmas mennyiségű adatot állít elő és dolgoz fel. Irányít, okosít, szórakoztat, segítségével kommunikálunk. Már nem eszköz, hanem gondolkodásmód: új módot kínál a társadalom és az élet alapvetéseinek megfigyelésére és elemzésére.

A modellértékű ipari-akadémiai Szoftver- és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központ az ELTE Informatikai Kar vezetésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyert támogatással 2020 elején indult el azzal a céllal, hogy az egyetem tudásbázisára építve különféle szolgáltatási területeken, az ipari, pénzügyi szektorban, illetve az egészségügyben alkalmazható, a vállalati versenyképességet növelő informatikai megoldásokat fejlesszen. A Központ ipari partnerei az E-Group ICT Software Informatikai Zrt., a Mediso Medical Imaging Systems Kft. és a Data-Press Kft. Fejlesztéseikben közös az üzleti hasznosítás igénye, a nagy adatokat kezelni képes mesterséges intelligencián alapuló megoldások és a professzionális szoftvertechnológia alkalmazása.

A projekt félidejéhez érkezett, az irányító testület 2022. november 14-én számolt be az eddigi eredményekről. 

  • Döntéstámogató alkalmazást készítettek speciális gépipari monitoring rendszerhez. A kidolgozott módszer a szenzorinformációk alapján mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével felismeri az ipari berendezések különböző üzemállapotait, amelyekből következtetni lehet a rendszer jövőbeli viselkedésére.
  • Innovatív megoldást adtak arra, hogyan lehet nagyméretű, monolitikus szoftveralkalmazást modularizálni oly módon, hogy a vállalat számára a fejlesztési ágon nem érzékelhető változás, nincs szükség egy „régi” és egy „új” ágra. Eljárásuk nem domainspecifikus, módszerük hasonló problémákkal küszködő vállalatok számára is alkalmazható.
  • Nyílt forráskódú keretrendszert készítettek teszttervezés automatizáláshoz. A világon elsőként adtak módszert a szoftverek határérték-hibáinak teljes bizonyossággal történő hatékony felderítéséhez.
  • A nukleáris medicina alkalmazási területei közül olyan módszereket dolgoztak ki, amelyek a mozgáskorrekció és reorientáció hatékony megvalósításához képesek konzisztensen megbízható kvantitatív mennyiségek származtatására SPECT szív bal kamrai felvételekből. Ehhez speciális optimalizációs és mesterséges intelligencia metódusokat fejlesztettek.
  • A biztonság növelése érdekében a mozgó alkatrészeket tartalmazó orvosi képalkotó eszközök fejlesztésének támogatásához szimulátort alkottak.
  • Az üzleti intelligencia támogatásához az elkülönítetten kezelt, érzékeny adatok közös hasznosítása érdekében gépi tanulási algoritmusokat, biztonságot megőrző protokollokat dolgoztak ki (federált tanulás). A folyamatosan bővülő adatvagyon hasznosításának támogatására adatintegrációs, adattárolási, adatanalitikai és a döntéstámogató szolgáltatásokat dolgoztak ki.
  • Biztonsági vonatkozásokban a klasszikus kriptográfiáról a "quantum-safe" ("post-quantum") kriptográfiára való átállást, a hiteles GNSS ("geolocation" és "date-time") felhasználási lehetőségeit és a digitális jegybankpénz (CBDC) adaptálásának lehetőségeit vizsgálták.
  • Gépészeti szolgáltatásaikat illetően rendelkezésükre áll egy, a közép-európai régióban egyedülálló szélcsatorna, amely jegesedési folyamatok modellezésére is alkalmas a vízcseppek hideg levegőbe történő befecskendezésével; egy COORD 3 UNIVERSAL portálos felépítésű koordinátamérő-gép, amely a technológia legújabb generációját képviseli, valamint egy hattengelyes Yaskawa ipari hegesztő-robotcella, amelynek segítségével a hegesztett kötésben részt vevő anyagok szövetszerkezet-alakulását lehet vizsgálni.

Összeségében elmondható, hogy a Szoftver- és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központ a két év során számos kompetenciát épített ki partnereivel adatintenzív üzleti problémák megoldására, és együttműködési lehetőséget biztosít további ipari szereplők számára is, erősítve ezzel nemzetgazdaságunkat.