Hiraeth Labs

2024.05.14.
Hiraeth Labs

Közel 290 ELTE-s hallgató fejezte be a Hungarian Startup University Program első félévét, a tavaszi szemeszterben a legjobb ötletek továbbfejlesztésén csapatokban dolgoznak az ösztöndíjasok. A nyertes ötletgazdákkal készült interjúsorozatban Soóki-Tóth Bence, az Informatikai Kar hallgatója mutatja be projektötletét.

Mesélj az ötletről, miért egyedi?

A Hira megkönnyíti a betegek és az orvosok közötti kommunikációt, felkészíti a betegeket arra, hogy mit jelentenek az orvosi vizsgálataik adatai, ezáltal lehetővé teszi számukra, hogy a megfelelő kérdéseket tehessék fel az orvosaiknak. Az ötletünk első formájában egy teljes vérkép-eredményt elemző mHealth alkalmazás, amely képes arra, hogy az orvosi szakzsargont lefordítsa a laikusok nyelvére. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beolvassák (a személyes adatoktól megtisztított) laboreredményeiket, másodpercek alatt összefoglalót kapjanak, és további kérdéseket tegyenek fel eredményeikkel kapcsolatban. Korábban több hasonló vizsgálaton vettem részt, viszont a kapott eredményekkel nem tudtam mit kezdeni, így internetes öndiagnózishoz folyamodtam, aminek egyhamar nem lett jó vége.

Milyen kompetenciák jelennek meg a csapatban, hogyan zajlik a közös munka?

A csapat magja legfőképp informatikus hallgatókból áll, akik gyermekkoruk óta érdeklődnek a szoftverfejlesztés és a technológia iránt. Az alapító csapat tagjain kívül szakképzett személyekkel is dolgozunk olyan feladatokban, mint az orvosi adatok validálása és a felhasználói felület tervezése. Az együttműködések elengedhetetlenek termékfejlesztésünk bizonyos aspektusainak felgyorsításához, a különböző készségkészletek és perspektívák kihasználásához. Termékfejlesztésünk jelenlegi szakaszában nagy hangsúlyt fektetünk a többfunkciós csapatépítésre, és igyekszünk minél több készséget elsajátítani egymástól, hogy széleskörűen megértsük a fejlesztési igényeket és lehetőségeket. Ennek érdekében hetente több meetinget is tartunk online, átbeszélve az elakadásokat és következő lépéseket.

Ki a szolgáltatás célcsoportja? Milyen üzleti modellel dolgoztok?

Az MVP (Minimum Viable Product) termékünknek elsődleges célcsoportja azon felhasználók, akik teljes vérkép vizsgálaton estek át. A fejlesztés jelenlegi szakaszában a felhasználóinkat elsősorban az egyetemről, baráti- és ismeretségi körünkből keressük azzal a céllal, hogy megmutassuk és teszteltessük velük a termékünket. Kezdetben ez alacsony ügyfélszerzési költséget (CAC, customer acquisition cost) jelent, de megadja az irányt, hogy mire kell összpontosítanunk. Ezek a korai alkalmazók döntő szerepet játszanak a végfelhasználói típusú csoportjaink, például a krónikus betegségekben szenvedők, allergiások vagy más célfelhasználók szükségleteinek felderítésében.

Ha a Hira értéket teremt a betegek számára egy egyszerű felülettel, akkor ennek az értéknek egy részét előfizetési díjjal vagy hirdetés alapú modellel kell megragadnunk. Ez lenne az üzleti modellünk B2C bevételi vonala. A modellt elsősorban tesztelési és kísérleti okokból kívánjuk folytatni, valamint azért, hogy közvetlen visszajelzéseket gyűjtsünk a felhasználóktól, akik segítik termékeink és kínálatunk finomhangolását. A Hira számára azonban a legnagyobb lehetséges piacot a vállalati partnerségek jelentik, mind az egészségügyi szolgáltatók, mind a piacon már jelenlévő digitális terápiás cégek területén. Ez lenne az üzleti modellünk B2B bevételi forrása.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a projekt megvalósítása alatt?

A legnagyobb kihívást az orvostechnikai (MedTech) termékkel kapcsolatos szigorú szabályozások és előírások jelentik, mint például az MDR (Medical Device Regulation) és az FDA (Food and Drug Administration) előírásai. Ezek a szabályozások biztosítják, hogy a piacra kerülő orvosi eszközök biztonságosak és hatékonyak legyenek, ugyanakkor a szabályozásnak történő megfelelés (compliance) jelentős mennyiségű időt, erőforrást és szakértelmet igényel. Ezen előírások betartásának érdekében már megkezdtük a szabályozási szükségleteink felmérését az FDA-nak írt levelünkkel, és szükség esetén részt veszünk úgynevezett hatósági konzultáción is.

Melyek a további terveitek?

Az MVP elkészítése a jelenlegi csapattal alig vagy egyáltalán nem igényel tőkebefektetést, mivel hálózatunk és képességeink rendelkezésre állnak. A következő lépés az lenne, hogy a visszajelzések alapján iteráljuk rendszerünket, és az előírások betartásával megkezdjük a funkciók bővítését. Ezek közé tartozna más típusú leletek támogatása, de a legnagyobb beruházásunk, aminek megvalósításához már elengedhetetlen lenne a befektetés, az egy orvosi területre finomhangolt modell készítése.

A Hiraeth Labs csapat tagjai:

Ötletgazda: Soóki-Tóth Bence, alapító & CEO (ELTE)

Csapattagok: Sándor Balázs, társalapító & CTO (ELTE); Fazekas Bence, társalapító & CTO (ELTE); Erős Dániel, backend fejlesztő (ELTE); Mihály Marcell, frontend lead (SZTE); Babicz Babetta, designer (MOME); Soóki-Tóth Petra, marketing (BGE); Hajnal Benjamin, orvos, PhD hallgató (SOTE), valamint két orvossal dolgoznak együtt az eredmények validálása során

További információk a programról: https://elte.hu/hsup