HVG: továbbra is az ELTE a legjobb egyetem

2023.11.26.
HVG: továbbra is az ELTE a legjobb egyetem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsor mellett öt képzési területen is első helyet szerzett a HVG 2024-es felsőoktatási rangsorában.

A HVG 2024-es felsőoktatási rangsora szerint továbbra is az ELTE a legjobb egyetem Magyarországon. A felsőoktatási intézmények összesített eredményei alapján a második helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a harmadikon a Debreceni Egyetem áll.

Az abszolút rangsorban az elsőhelyes jelentkezések száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek aránya és a középiskolai versenyeken elért helyezések száma alapján mért hallgatói kiválóságban szintén az ELTE végzett az első helyen, a második a BME, a harmadik a Budapesti Corvinus Egyetem lett. Az ELTE-re a 2023-as általános felvételi eljárásban 10646-an jelentkeztek első helyen, a felvettek pontátlaga 424, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek aránya 89,56% volt, a frissen felvettek közül 281-en értek el dobogós helyezést középiskolai tanulmányi versenyeken.

Az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók aránya, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, illetve az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya alapján mért oktatói kiválóságban az Eötvös Loránd Tudományegyetem az Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem után idén is a harmadik helyen áll. Ennek egyik oka, hogy a mérés egyik fontos indikátora a hallgatók és a minősített oktatók számának aránya, és az ELTE a 2023-as felvételi eljárásban ismét rekordszámú (12.225) hallgatót vett fel különböző képzéseire. Az ELTE-n egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra 18 hallgató jut, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma 1237, arányuk az összes oktatóhoz viszonyítva 83,81%, míg MTA-doktori fokozattal az oktatók 8,98%-a, vagyis 71 fő rendelkezik.

Az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat bővebben.

Forrás: HVG Diploma 2024