Idén november 27-én lesz a Kutatók Éjszakája

Idén november 27-én lesz a Kutatók Éjszakája
11/27

2020. november 27.

Online

11/27

2020. november 27. -

Online


Egyetemünk idén is csatlakozik az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozathoz, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. A járványügyi helyzetre való tekintettel a rendezvény kizárólag online formában valósul meg.

PROGRAM

► Gépi tanulás Scratch-ben

Gregorics Dóra Viola, ELTE angol-informatika tanárszakos hallgató

A workshop során megismerkedhetsz a gépi tanulással egy barátságos környezetben, a Scratch-ben. Közösen megnézzük a különböző lépéseket, majd mindenkinek lehetősége nyílik elkészíteni egy, vagy akár több gépi tanulásos programot. Ha a foglalkozás felkeltette az figyelmed, akkor mindenképp nézz be hozzánk!

 • Időpont: 12:00 – 12:30
 • Időpont: 12:35 – 13:05
 • Időpont: 13:10 – 13:40

► DIGITÁLIS ÉS GYAKORLATI ANYAGVILÁG

Dr. Sidor Jurij, egyetemi tanár, ELTE IK Savaria Műszaki Intézet

Az előadás során megismerik az anyagok belső elrendezési világát és a korszerű anyagvizsgálati technikákat. Miből épülnek fel az anyagok? Hogyan néznek ki az atomi elrendezések? Menyire tiszta egy anyag? Miért az anyagok eltérően viselkednek a hő vagy igénybevétel hatására? Hogyan vizsgáljuk az anyagok belső világát? Milyen nagyításra képesek a korszerű anyagvizsgálati berendezések? Hogyan segíti a virtuális világ az anyag mérnökséget? Ezekre és a további kérdésekre válaszolunk az előadás során.   

 • Időpont: 15:00 - 15:20

► Hatékony online nyelvtanulás

Előadó: Török Helén, informatika- és angoltanár szakos hallgató, ELTE IK

A nyelvtudás hatalmas előny a mai globalizálódó világban. Amit pedig hasznosan be kell osztani a nyelvtanuláshoz, az az időnk. A hatékony és gyors nyelvtanulás nagy előnyhöz juttat minket, és a motivációnkat is képes fenntartani. A foglalkozás keretében különböző helyzetekben van lehetőség kipróbálni magunkat olyan alkalmazások segítségével, amelyek segítségével egyre jobban megismerjük és magunkévá tesszük az új nyelvet.

 • Időpont: 15:00 - 15:30
 • Időpont: 15:45 - 16:15
 • Időpont: 16:30 - 17:00
 • Időpont: 17:15 - 17:45

► POLINOMEGYENLETEK MEGOLDÁSA

Dr. Lóczi Lajos, egyetemi docens, ELTE IK Numerikus Analízis Tanszék

Polinomegyenletek a különféle alkalmazásokban szinte mindenhol előfordulnak, ezért ezek megoldása klasszikus és fontos probléma. Az első- és másodfokú egyenletek megoldási módszerét mindenki megtanulja, így felmerül a kérdés, mi a helyzet a harmad- és magasabb fokú egyenletek esetén. Az előadásban a magasabb fokú algebrai egyenletek megoldóképletét tekintjük át. Látni fogjuk, hogy e tisztán algebrai jellegű kérdésfelvetés meglepő módon sok egyéb matematikai részterülettel (például komplex számok, geometria, klasszikus és numerikus analízis) áll szoros kapcsolatban. 

 • Időpont: 16:00 - 18:00

► Magic encode games

Előadó: Yuping Yan, PhD hallgató, ELTE IK Informatika Doktori Iskola

Az előadás nyelve: angol

We give a short introduction to some elementary cryptographic problems and solutions.The program is in english.

 • Időpont: 16.00-16.15
 • Időpont: 16.45-17.00
 • Időpont: 17.30-17.45

► VILLAMOS TÁVVEZETÉKEK JEGESEDÉSE ÉS LENGÉSEI

Dr. Kollár László, egyetemi tanár, ELTE IK Savaria Műszaki Intézet

A villamos távvezetékek légköri jegesedése és az ehhez kapcsolódó lengések igen komoly problémákat okozhatnak. Ezek következménye a jelentős anyagi kár, valamint sokan áram nélkül maradhatnak. A jelenségek vizsgálata, és módszerek kifejlesztése a lengések csillapítására jelentősen hozzájárulnak az okozott károk csökkentésére.

 • Időpont: 17:00 - 17:15

► Élelmiszertermelés okosan!

Dr. Alexy Márta, adjunktus, ELTE IK Adattudományi és Adattechnológiai Tanszék

Ismerd meg az ELTE Informatikai Karán futó agrárinformatikai projekteket! Gondolkozzunk együtt, hogy miért fontos a környezettudatos és modern gondolkodás! Mi kell ahhoz, hogy közelebb hozzuk az informatikát a mezőgazdasághoz?

 • Időpont: 17:00 – 17:30

► Fall Guys ügyességi játék programozása a Scratch-ben

Dr. Bernát Péter, adjunktus, ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék

Készítsd el a nemrégiben megjelent és felkapott Fall Guys ügyességi játék kétszemélyes változatát a Scratch programozási környezetben! A Scratch alapjainak az ismerete előnyt jelent, de teljesen kezdőként is sikerülni fog! A foglalkozás során az objektumorientált programozás alapjait is megismerheted, amely az egyik legnépszerűbb programozási paradigma a szoftveriparban. Ha még nem Scratch-eztél, érdemes előre regisztrálnod a honlapján: scratch.mit.edu.

 • Időpont: 17:00 – 18:00
 • Időpont: 19:00 - 20:00

► INFORMATIKUS PÁLYAKÉP AZ IK-N

Mihály Albert, diáktanácsadó pszichológus, ELTE IK Diáktanácsadó Központ; Pásztor Nagy Anett, diáktanácsadó pszichológus, ELTE IK Diáktanácsadó Központ

Milyen készségek segítenek hozzá, hogy sikeres legyél az informatika világában? Milyen lehetőségek vannak egyetemi hallgatóként a kutatás területén? A középiskolás korosztályt megcélzó programon többek között a fenti kérdéseket járjuk körbe. A program célja interaktív formában, önismereti elemeket is felhasználva körüljárni az informatikai pályához szükséges készségeket, valamint átfogó képet nyújtani az Informatikai Kar által nyújtott informatikus képzés lehetőségeiről, a hallgatóként végezhető kutatói munkáról, valamint a jelenleg folytatott kutatásokról. 

 • Időpont: 17:00 -18:30

► ÉRDEKES NUMERIKUS MATEMATIKAI ALKALMAZÁSOK

Dr. Lócsi Levente, egyetemi adjunktus, Dr. Fábián Gábor, egyetemi adjunktus, Dózsa Tamás PhD hallgató (ELTE IK Numerikus Analízis Tanszék)

Nyerj betekintést a digitális jelfeldolgozásba és ismerd meg optimalizáció fogalmát! Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Numerikus Analízis Tanszéken zajló kutatásokba, tudományos munkákba, valamint az oktatásban is használatos szemléltető eszközökbe. Bemutatunk néhány látványosabb alkalmazási területet, elkészült szoftvereket többek között komplex függvényekkel, hangok és felületek feldolgozásával, orvosi diagnosztikai felvételek elemzésével stb. kapcsolatban.

 • Időpont: 17:00-17:30
 • Időpont: 17:30-18:00
 • Időpont: 18:00-18:30
 • Időpont: 18:30-19:00

► ÉSZAK A FEJÜNKBEN?

Dr. Török Zsolt, egyetemi docens, ELTE IK, Térképtudomány és Geoinformatikai Intézet

Az előadás a térképek fontosságát mutatja be a kognitív térkép, a környezet mentális reprezentációjának kérdéskörén keresztül. Röviden áttekintjük a téri viszonyítási kereteket, a téri tanulás és a téri tudás összefüggését, majd bemutatunk egy terepi tájékozódási kísérletet, amely az északi irány mutatásán keresztül enged bepillantást a téri gondolkodásra. Azt szeretnénk végül megmutatni, hogy a mindennapos térképi vizualizáció nemcsak téri tájékozódás, hanem "mentális fittness" is.  

 • Időpont: 18:00 - 18:30

► Valós időben minden jobb!

Előadók: Heizlerné Bakonyi Viktória mestertanár, Dr. Illés Zoltán egyetemi docens, Szabó Dávid PhD hallgató, Kern Krisztián MSc hallgató, Korom Szilárd PhD hallgató, Média- és Oktatásinformatikai Tanszék

A program során rövid áttekintés után megmutatjuk azon kutatási, fejlesztési projektjeinket, amikben a valós idejű igények jelentkeznek. Ilyenek IoT alapú kapcsolt alkalmazások, közlekedési helyzet szimuláció, atomi modell vizsgálat vagy valós idejű CRS rendszerünk (E-Lection) bemutatása.

 • Időpont: 18:00-18:30

► Az IFTTT világa

Előadó: Vincze Dorottya, informatika – angol tanárszakos hallgató, ELTE IK

A workshopon megismerkedhetsz az IFTTT programmal, melynek megnézzük a felépítését, és használatát. Az IFTTT rövidítés jelentése: [If This Then That] ha ez, akkor az. A program segítségével különböző alkalmazásokat kapcsolhatunk össze, s így bizonyos feladatokat automatizálhatunk. A foglalkozáson elkészítheted saját appletjeidet, ahol kiderül, hogy milyen appokat kapcsolhatsz össze ezzel a módszerrel! További alternatív módszerekre és felhasználási lehetőségekre is fény derül. Ha a foglalkozás felkeltette az figyelmed, akkor mindenképp nézz be hozzánk.

 • Időpont: 18:00 – 18:30
 • Időpont: 18:35 – 19:05
 • Időpont: 19:10 – 19:40
 • Időpont: 19:45 – 20:15

► 3D-s alkotások

Előadó: Agócs Noémi, informatika és angol tanárszakos hallgató, ELTE IK

Az előadás során bemutatok különböző 3D-s projekteket/modelleket amik Tinkercad segítségével készültek. Ezek megtekinthetőek a virtuális valóságban is, ezért beszélünk egy kicsit a VR alapjairól is. Majd pedig közösen gyűjtünk ötleteket további megvalósítandó projektekre, segítséget nyújtok a Tinkercad-ben való eligazodáshoz.

 • Időpont: 18:00 - 18:25
 • Időpont: 18:30 - 18:55
 • Időpont: 19:00 - 19:25
 • Időpont: 19:30 - 19:55

► Nők és lányok a techben

Dr. Szlávi Anna, ELTE-IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék

Tudjátok, ki volt az első programozó a világon? Ki fektette le a Google keresőjének alapjait? Vagy kinek köszönhetjük az online randizás, pl. a Tinder, ötletét? Annyit elárulunk, hogy ők mind nők. Gyertek és fedezzétek fel az informatika és a technológia világának női sikersztorijait! Találjatok új példaképet ma, hogy ti legyetek az új példaképek holnap! A programot a Kahoot! segítségével bonyolítjuk le.

 • Időpont: 18:30-19:00

► DUGÓ ELKERÜLÉS

Dr. Varga László Zsolt, egyetemi docens; Miskolczi Miklós, MSc hallgató; Kiss Alex, MSc hallgató, ELTE IK Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék

Gondolkoztál már azon, hogy a városi közlekedésben hogyan tudnád elkerülni a dugókat? Használsz navigációs app-okat? Tudod hogyan lehet kiválasztani a leggyorsabb útvonalat? Most kipróbálhatsz néhány algoritmust, és megnézheted milyen forgalom lesz az utakon.

 • Időpont: 19:00 - 20:00

► VIZUÁLIS MENEDZSMENT - HA LÁTOM, TUDOM!

Dr. Bak Árpád, egyetemi docens, ELTE IK Savaria Műszaki Intézet

A vizuális menedzsment olyan eszköz, melynek bevezetésével, és használatával könnyen felismerhetővé válnak a termelési, vagy ipari, de akár a hétköznapi folyamatokban rejlő problémák, veszteségek. Segítségével pontos információk nyerhetők a folyamat állapotáról.

 • Időpont: 19:00-19:30
 • Időpont: 20:00-20:30

 PROGRAMOZHATÓ HÁLÓZATI ROUTEREK, AVAGY AMIKOR A HÁLÓZAT VEZÉRLI A ROBOTOT

Dr. Laki Sándor, egyetemi adjunktus, ELTE IK Információs Rendszerek Tanszék

A hálózaton belüli számítások (in-network computing) egy új kutatási terület, amely az elmúlt években alakult ki a programozható hálózati routerek/switchek megjelenésével. Ezen új megközelítés lényege, hogy a hagyományosan végállomásokon (pl. szervereken) futó programok vagy azok egy része a hálózatban levő routereken/switcheken kerülnek végrehajtásra. Eszerint a számítások a hálózaton belül történnek, azokon az eszközökön, amelyeket a hálózati forgalom továbbítására is használunk.  A Kutatók Éjszakája programján ezen új paradigmát különböző ipari felhasználások segítségével fogjuk demonstrálni. Például megmutatjuk, hogyan tud a hálózat ipari robot karokat vezérelni.

 • Csak online, bármikor megtekinthető

► BEMUTATKOZIK A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TANSZÉK

Készítették a Mesterséges Intelligencia Tanszék munkatársai (Faragó Kinga Bettina) Narrátor: Ferencz Gyöngyvér

Az ELTE Informatikai Kar egyik újonnan alakult szerveződése a Mesterséges Intelligencia Tanszék. A szervezet munkatársai egy rövid videó keretében mutatják be azokat az eszközöket és szoftveres megvalósításokat, amiket az elmúlt időszakban illetve még most is használnak adatgyűjtésre, adatelemzésre. Tekintetkövető rendszerek; okos karperec; online, interaktív elemző felület;  asszisztív technológiák nyújtanak bepillantást a tanuló algoritmusok világába, az ember-központú mesterséges intelligencia, valamint a humán-számítógép interakciók témakörében. A Tanszék több másik egyetemmel és ipari partnerrel is folytat közös kutatásokat.

 • Csak online, bármikor megtekinthető

► Hálózati problémák a COVID-19 alatt

Dr. Gombos Gergő, adjunktus, ELTE IK, Információs Rendszerek Tanszék

A COVID miatt többen kerültek karanténba, home office-ba, illetve több oktatási intézmény is online tartotta az óráját. Emiatt a hálózati terhelés megnőtt, de a szolgáltatóknak ki kell szolgálni minden igényt. Ezt úgy tudták megtenni, hogy bizonyos szolgáltatások kevesebb erőforrást kaptak. A kérdés, hogy melyikeknek adjunk sávszélességet? Az online oktatásnak, az internetes beszélgetésnek, a számítógépes játékoknak, vagy a film és videó platformoknak?

 • Csak online, bármikor megtekinthető

► HOGYAN LÁTHAT AZ AUTÓ A SOFŐR HELYETT? ISMERD MEG A  SZÁMÍTÓGÉPES LÁTÁS MŰKÖDÉSÉT!

Dr. Hajder Levente, óraadó, ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék

Az előadás  során a járművekre felszerelhető érzékelőkre fókuszálunk, kiemelten foglalkozunk digitális kamerákkal és LiDAR érzékelőkkel. Bemutatjuk az alapvető érzékelők működését. Ismertetjük az egyetemen a témában kifejlesztett módszereket. Az előadás során látványos eredményekkel igazoljuk, hogy a bemutatott módszerek a gyakorlatban is jól működnek.

 • Csak online, bármikor megtekinthető

► GNSS ÉS DRÓNOK A TÉRKÉPÉSZETBEN

Dr. Kovács Béla, adjunktus, ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet; Dr. Elek István, egyetemi docens, ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet

Az előadás keretein belül a résztvevők megismerkedhetnek a korszerű helymeghatározási technikák és a drónok térképészeten belül felhasználási lehetőségeiről. Továbbá rövid ízelítőt kaphatnak a "légből kapott" képek feldolgozási módszereiről is.

 • Csak online, bármikor megtekinthető

Egyes programok előzetes online regisztrációhoz kötöttek. A programok pontos időpontjai és a regisztrációs felület a Kutatók Éjszakája központi honlapján található.