Interjú Deák Dalmával az ELTE IK új HÖK elnökével

2020.09.07.
Interjú Deák Dalmával az ELTE IK új HÖK elnökével

Bizonyára már sokan értesültetek róla, hogy a Hallgatói Önkormányzat választást egy nagyon kedves, jókedvű és céltudatos lány nyerte. Ismerjétek meg Deák Dalmát, az ELTE Informatikai Kar HÖK első női elnökét! Személyísége motiváló, mondatai gondolatébresztők.

Kérlek mesélj Magadról pár szót! 

Deák Dalma vagyok, lassan harmadéves programtervező informatikus hallgató itt a Karon. Az egyetem előtt az Újbudai József Attila Gimnáziumban folytatódott tanulmányaimat, amelyből 2018-ban ide nyertem felvételt. Szabadidőmben nagyon a Hallgatói Önkormányzatban tevékenykedem, de ha mégis szabad lennék egy napra, biztosan a laptopom előtt találnátok meg, mint bármelyik hű informatikust.

Miért választottad az ELTE-t? 

Már 16 éves korom óta tudtam, hogy én informatikát szeretnék tanulni, de még nem tudtam, hogy hol. Gondolkodtam mérnökinfón, gazdinfón, OKJ-s képzéseken is, de valahogy mindig is közelebb állt a szívemhez az ELTE IK programtervező informatikus szakja. Őszinte leszek, nagyon jól döntöttem, hiszen mai napig nem bántam még meg, hogy ide adtam be a jelentkezésemet először.

Korábban milyen feladatot láttál el a HÖK-ön belül?

Az egyetemen eltöltött eddigi éveim során meglehetősen aktívan részt vettem az Önkormányzat munkásságának segítésében, illetve a hallgatók érdekképviseletének gyakorlásában. Éppen ezért elég hamar elvégeztem az Animátor-, valamint a Mentorképzést is, majd 2019 februárjától folyamatosan elláttam az IK HÖK titkári tisztségének kötelességeit is. A 2019-es választásokon a Hallgatói Jóléti Bizottság küldöttjeként indultam, később pedig csatlakoztam a Tanulmányi Bizottsághoz is.

Hogy jutottál el a HÖK elnöki pozícióig?

Ez nagyon egyszerű, szóltam az elődömnek, hogy érdeklődök a tisztség iránt. A 2019-es IK Gólyatáborban merült fel bennem először, utána közel egy évig árgus szemekkel kísértem végig Bárdosi Bence minden lépését, hogy kiképzett jelölt lehessek a választásomkor. Részt vettem az ELTE HÖK ülésein is, segítettem a felmerülő feladatokban, emellett folyamatosan jegyzőkönyvet készítettem az Elnökség, valamint a Küldöttgyűlés üléseiről – éppen ezért érte meg számomra, hogy másfél évig Titkára legyek Önkormányzatunknak.

Mi motivált arra, hogy pályázz a HÖK elnöki pozíciójára?

A közösség. Az ELTE IK HÖK-ben csak olyan embereket ismertem meg, akik mellett szívesen dolgoznék, akikkel öröm együtt tölteni a fárasztóbb időszakokat is, és akiknek kérdés nélkül lennék a vezetője. Természetesen sok más pozitívummal is jár az elnöki tisztség – a személyi fejlődés és a rengeteg tapasztalat később még biztosan hasznos lesz számomra, ha egyszer elhelyezkedek a munkavállalók világában.

Te vagy az első női HÖK elnök. Milyen érzés? Hogyan viszonyulnak hozzád?

Magas pozícióba kerülni mindig felemelő érzés, azonban hamar észreveszi az ember, hogy ez rengeget felelősséggel is jár. Eddig minden képviselő társam örömmel fogadott, és mindig tudtak segítőkész tanácsokat adni, ha esetleg olyan problémába ütköztem volna, amivel még sosem találkoztam. A kari vezetésről sajnos egyelőre nem tudok nyilatkozni, hiszen sokukkal nem volt még lehetőségem személyesen megismerkedni. Azonban azok, akikkel az elmúlt bő két hónap során együttműködtem, mind szívélyesen fogadtak, és remekül tudtunk dolgozni – ezen személyek közül külön ki is emelném dr. Horváth Zoltán dékán urat, akivel a sok lázas online megbeszélés között egyszer még véletlenül össze is találkoztam az egyetemen!

Mi lehet az oka annak, hogy Te vagy az első női HÖK elnök?

Szerencsére ennek semmi köze ahhoz, hogy női vezetőt kevésbé szívesen fogadna be az Önkormányzat, vagy a hallgatóság. Feltehetőleg ennek az az oka, hogy relatíve fiatalok vagyunk, és az elmúlt 17 év alatt egyszerűen nem került erre sor, valamint nagymértékben közrejátszik az a tény is, hogy Karunkra sajnos kevés női hallgató jelentkezik. Ettől függetlenül több olyan leányzót is ismerek, akik elgondolkodtak a tisztség elvállalásán annak idején, de mégsem győzték meg magukat a pályázatuk leadásában. Remélem, hogy ez a későbbiekben változni fog, több hölgyet fogunk látni az egyetem folyosóin, és sokan érdeklődni fognak a hallgatói érdekképviselet iránt – sőt, én lennék a legboldogabb, ha mandátumom lejártát követően egy nőnek adhatnám át a stafétát!

Hogy néz ki egy HÖK-elnök átlagos napja? Hallgatóként és elnökként is meg kell felelned. Hogyan tudod összeegyeztetni a kettőt?

Nehéz lenne összefoglalnom, hogy hogyan alakulnak a mindennapjaim, hiszen a feladatköröm elképesztően szerteágazó, és napról napra változik. Sokszor kell nagyon korán indítanom a napomat, hogy jelen tudjak lenni minden fontos megbeszélésen, levezethessek üléseket, vagy esetleg egyeztethessek az éppen aktuális szervezettel és személyekkel, azonban az is előfordul, hogy egész nap nem kapok e-maileket egyáltalán. Egyelőre sikerül tartanom a magánélet - HÖK egyensúlyát, de mivel június végén választottak meg, így nem tudom megmondani, hogyan fogom ezek közé beilleszteni az egyetemet és a hallgatói életet. Szerencsére tanulmányaimmal eddig még jól haladtam, de az is lehet, sokkal nagyobb erőbefektetésre lesz szükségem a későbbiekben ahhoz, hogy ezt a tendenciát tartsam, és mindenhol megfelelhessek. Ez akkor fog igazán kritikussá válni, ha beadom a derekam, és leadom a jelentkezésemet egy MSc-s képzésre…

Van olyan dolog, amit másképp csinálsz, mint az elődeid?

Egyelőre nem. Elődeim nagyon különböző technikákat alkalmaztak ahhoz, hogy elláthassák feladataikat – többen nagyobb hangsúlyt fektettek a kapcsolatok kialakítására és a belső működésünk tökéletesítésére, míg sokan az érdekképviselet autonómiájának fenntartásáért küzdöttek, és mindig kinyilvánították véleményüket. Mivel mindkét oldalban látom a rációt, próbálok egy aranyközéputat megkeresni a két véglet között, mely mind képviselő társaim, mind pedig Karunk hallgatóinak javára fog szolgálni.

Melyek azok a feladatok, amiket eddig nem csináltál, viszont elnökként helyt kell állnod bennük?

Eddig még sosem kellett tartanom a kapcsolatot a kari vezetéssel, ami kifejezetten újdonság volt számomra. Sosem intézkedtem egy nagyobb volumenű rendezvény megszervezésében, sosem kellett pénzügyekkel foglalkoznom, és ülést sem vezettem még le. Ezek mind új dolgok voltak, és még megannyi vár rám – de biztos vagyok benne, hogy tisztségviselő társaimmal legalább azt a színvonalat tudjuk majd hozni, ami eddig is volt, és még több hallgatónak tudunk segíteni az esetleges kérdéseikben.

Szerinted milyen egy jó HÖK elnök?

Véleményem szerint egy igazán jó HÖK elnök mindig figyel a hallgatóság, illetve képviselő társainak igényeire, és sohasem hoz egyedül döntést fontos kérdésekben. Az Önkormányzat működését aszerint igazítja, hogy mik az aktuális szükségletek, és arra összpontosítja a HÖK figyelmét, ami éppen a legkritikusabb. Emellett kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne főnökként, hanem vezetőként tevékenykedjen, és ő is vegye ki a részét a feladatokból, mint mindenki más. Mivel nagyon sok olyan témában kell döntést hoznia, amely nagy mértékben befolyásolja a kari hallgatók életét, ezért mindenképpen át kell látnia a szituációk mindkét oldalát, és tiszta fejjel kell kinyilvánítania a véleményét. Ami igazán nagy probléma szerintem minden ilyen szervezet élete során, hogy sokan nem tudják elkülöníteni a magánéletet a „munkától”, amely olyan eseteket szülhet, ami vagy a saját motivációjának elvesztését, esetleg baráti kapcsolatok elromlását vonjatha maga után. Ha ezeket szem előtt tudja tartani egy elnök, akkor már jó úton halad ahhoz, hogy feladatkörét jól ellássa..

Mit üzensz a hallgatóknak?

Csak arra tudlak Titeket bíztatni, hogy kérdés esetén keressetek minket bizalommal! Azért vagyunk, hogy nektek segítsünk, legyen az ösztöndíjjal, tanulmányi üggyel, rendezvénnyel vagy külügyi lehetőségekkel kapcsolatban. Ha nem is engem szeretnétek könnyen megkeresni, megannyi tisztségviselőnk és bizottságunk van, akik azért dolgoznak nap mint nap, hogy a Ti érdekeiteket képviselhessék. Ha máskor nem is, de diplomaosztón biztosan fogunk még találkozni!