Lázár Katalin Marie-Skłodowska Curie ösztöndíjat nyert

2019.09.16.
Lázár Katalin Marie-Skłodowska Curie ösztöndíjat nyert

Lázár Katalin, az ELTE Informatikai Kar Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszékének adjunktusa, az Európai Bizottság H2020 Marie-Skłodowska Curie Akciók programjának keretében egyéni kutatási ösztöndíjat nyert.

Az ösztöndíj időtartama 36 hónap, amelyből 24 hónapig a bostoni Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjában (Center for Complex Network Research), majd további 12 hónapig a Maastrichti Egyetem Egészségügyi, Orvostudományi és Élettudományi Karán (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) fog kutatómunkát végezni. A kutatóhelyek nemzetközi szinten elismert vezető kutatási centrumok. A kutatás témája a biológiai hálózatok kontrollja. 

Az emberi sejt molekuláris alkotóelemei közötti funkcionális függőségek miatt a betegségek általában nem egy gén meghibásodásának következményei, hanem intercelluláris hálózatok perturbációjának hatására alakulnak ki. A betegségek molekuláris mechanizmusainak feltérképezése elengedhetetlen előfeltétele a komplex, ma még nehezen gyógyítható betegségek kezelésének. A hálózati kontroll alapú megközelítések szisztematikus módszert adnak arra nézve, hogy hogyan lehet a hálózat több pontján beavatkozva szignifikáns hatást elérni, ami a rendszerbiológiai és hálózati farmakológiai kutatások szempontjából is nagy jelentőséggel bír.