Legjobb IK HSUP ötlet egyike: Business model calculator

2023.03.29.
Legjobb IK HSUP ötlet egyike: Business model calculator
A Hungarian Startup University Program nyertes ötletgazdáival készült interjúsorozatban Hermann Domonkos mutatja be projektötletét.

Közel 180 ELTE-s hallgató fejezte be Hungarian Startup University Program (HSUP) első félévét, a tavaszi szemeszterben a legjobb tíz ötlet továbbfejlesztésén csapatokban dolgoznak a hallgatók. A nyertes ötletgazdákkal készült interjúsorozatban Hermann Domonkos, az Informatikai Kar hallgatója mutatja be projektötletét.  

Mesélj az ötletetekről, miért egyedi? 

Az ötletünk lényege, hogy kezdő, illetve már meglévő kis- és középvállalkozásoknak (KKV) nyújtunk költségelemzést, előrejelzést és tanácsadást matematikai modellek segítségével. Amivel egyedivé szeretnénk tenni a projektet, hogy elsősorban piaci adatok alapján készítünk költségelemzést, csak a legszükségesebb adatokat kérjük el az ügyfelektől, hogy minél egyszerűbb, közérthetőbb és általánosabb legyen a termékünk.

Milyen kompetenciák jelennek meg a csapatban, hogyan zajlik a közös munka?

Két ELTE IK-n tanuló programtervező informatikus mesterhallgató, illetve egy GTK-s nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakos hallgatóból áll a csapat. A munkát próbáljuk minél egyenletesebben szétosztani, mindenki igyekszik azzal a résszel foglalkozni, amihez a legjobban ért, de egy startup-nál mindig vannak új kihívások, amelyekkel próbálunk közösen megküzdeni.

Ki a szolgáltatás célcsoportja?

A célcsoport jelenleg a hazai KKV piac. A kezdő vállalkozásoknak jó lehetőség, hogy fel tudják mérni a kockázatokat, a már régebb óta működő vállalkozásoknak pedig hasznos új információkkal, illetve előrejelzésekkel tudunk szolgálni. Az üzleti modell növekedésalapú, a tervek szerint a szolgáltatásnak egy kis része ingyenes lenne, majd a komplexebb előrejelzések lennének fizetősek, de ez még nincs kőbe vésve.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a projekt megvalósítása során? Melyek a további terveitek?

A legnagyobb kihívás az üzleti igények megfelelő felmérése. A hagyar kkv szektor nagyon szerteágazó, sok egyéni vállalkozó és kft. egyedi tevékenységet folytat, nagy kihívás megfelelően felmérni a piaci körülményeket annak érdekében, hogy egy minél általánosabb modellt tudjunk kidolgozni. Szeretnénk befejezni a projektek és lehetőség szerint eljutni a félév végi pitch-ig.

A „Business model calculator - Felhasználóbarát, egyszerű segítség a vállalkozás beindításához matematikai modellek segítségével” csapat tagjai

Projektgazda: Hermann Domonkos (ELTE IK Programtervező informatikus Msc., modellező specializáció)
Csapattagok: Majoros Balázs (ELTE IK Programtervező informatikus Msc., modellező specializáció), Nagy Balázs (ELTE GTK Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás Msc.)

Forrás: elte.hu