Legyél a legkeresettebb IT szakember, az ELTE Informatikai Kar diplomája megnyitja a kapukat

Legyél a legkeresettebb IT szakember, az ELTE Informatikai Kar diplomája megnyitja a kapukat

Az Autonómrendszer informatikus MSc diplománk belépő a csúcstechnológia világába! A képzés egyedülálló, amelyet csak az ELTE Informatikai Kara nyújt.

Azok, akik Autonómrendszer informatikusi képzést szereznek olyan izgalmas és modern rendszerek tervezésére és készítésére lesznek képesek, amelyek nagyfokú autonómiával, önállósággal és döntéshozatali képességgel rendelkeznek. Fontos tisztázni, hogy alapvető különbség van az előre fixen programozott, ismétlődő feladatokat futószalag szerűen elvégző ipari robotok, és az olyan rendszerek között, melyek állandóan, akár kritikus döntési helyzetbe kerülnek. Ezeket a döntéseket önállóan, emberi beavatkozás vagy segítség nélkül kell meghozni és végrehajtani. Ilyen autonóm rendszerek például az egyre nagyobb önállósággal bíró önvezető autók, a különféle feladatokat végrehajtó robotok, légi-, és vízi drónok, de akár ide sorolhatjuk a mezőgazdasági robotokat és az otthoni „okosporszívók” egy részét is.

Az Autonómrendszer informatikus mesterszakon a hallgatókat intelligens rendszerek szoftvereinek tervezésére készítjük fel. A szakon tanulók naprakész ismereteket szerezhetnek az egyik leggyorsabban fejlődő technológiai trend területén, valamint ipari partnereinknél és a szak tematikájához kapcsolódó kutatólaborok munkájába bekapcsolódva a szakterület gyakorlati oldalát is megismerik.

A képzésben az önvezető autók például az egyik kiemelt terület, melyen a hallgatók laborok során a piacvezető szenzorokkal, lidarokkal, radarokkal, ultrahangos távolságmérőkkel, inerciális mérőegységgel dolgoznak (IMU), olyan szenzorokkal, melyek adatokat szolgáltatnak a járműről és a környezetről. A különböző szenzorokból nyert adatokat, szenzorfúziós algoritmusokkal kapcsolják össze, hogy pontosabb, megbízhatóbb információhoz jussanak. A környezetből jövő adatokat értelmezni kell, fel kell dolgozni. A hallgatók megtanulják felépíteni a környezet modelljét, azonosítani és kategorizálni a benne lévő statikus és dinamikus objektumokat (például jelzőtábla, szembe jövő kerékpáros stb.). Gyakorlatilag minden autógyártó cég egymással versenyezve, aktívan fejleszti az autóik önvezető képességeit, de nemcsak a nagy autógyártók, hanem számos részegységeket beszállító cég és kisebb-nagyobb startup is foglalkozik autonóm rendszerek fejlesztésével, ahol várják az autonóm rendszer informatikusokat.

A hallgatók nem csak elméletben tanulnak meg számos modern algoritmust, módszert, technológiát, hanem gyakorlati feladatokon keresztül is elsajátítják a szükséges tudást, mint például 3D érzékelés és látás, kép és jel feldolgozás, a mesterséges intelligencia kapcsolódó területei, úgy mint gépi tanulási módszerek, megerősítéses, mélytanulásos (deep learning) algoritmusok, neurális hálók alkalmazása, de számos matematikai eszközzel is megismerkednek, mint például a numerikus optimalizálással. Azokat az eseteket, amelyeket nem tudnak a gyakorlatban kipróbálni, különféle szoftveres szimulátoron tudnak tesztelni, megvizsgálni.

A hallgatók a 4 félév során megismerkednek az aktuális szoftverfejlesztési és szoftververtológiai eszközökkel és módszerekkel. Betekintést kapnak az autonóm járművek jogi és humán vetületébe, a különféle rendszerek hardverébe, a szoftverekbe és az emberek komplex együttműködésébe. Természetesen a képzésből nem maradnak ki az önvezető járművek biztonsági vonatkozásai sem.

A hallgatók az Informatikai Kar ipari partnerei által javasolt valós, konkrét gyakorlati problémákon is dolgoznak több féléves együttműködések keretében, valamint az ipari partnereknél végezhetik a kötelező szakmai gyakorlatukat és írhatják a diplomamunkájukat.

Az ELTE Autonómrendszer informatikus képzéséhez nem csak hazai és nemzetközi cégek, hanem külföldi egyetemek, ösztöndíjjal támogatott képzései kapcsolódnak. Az EIT Digitális Autonóm Rendszer mesterképzésének első évét Aalto (Finnország), KTH (Svédország), TUB (Németország), Trento (Olaszország), EURECOM (Franciaország), míg a második évet az ELTE Informatikai Karán végrehajtja és hallgatja „Computer Science for Autonóm vezetés ”specializációval. A terepi robotika informatikus mesterképzési szak (Intelligent Field Robotics Systems master program, IFRoS), 2021 szeptemberében szorosan fogadják az első évi madridi, 2022-es szeptemberi második évet Zágrábban és az ELTE Informatikai Karon.

Az biztos, hogy az autonóm rendszerek tervezéséhez, készítéséhez még hosszú ideig szükség lesz jól képzett informatikusra, így az ELTE IK autonómrendszer informatikus mesterképzésnek az elvégzésével nemcsak a karrier elején, hanem a teljes informatikai pályafutáson keresztül jól megalapozott elméleti tudással felfegyverkezve, érdekes, izgalmas, gyakorlati problémákon lehet dolgozni.

Az emberi tényező tehermentesítése és az önvezető járművekre való átállás a következő évtizedek egyik érdekes kihívása, amelynek meghatározó szereplői lesznek az Autonómrendszer informatikusok, akik az ELTE Informatikai Karán végeznek.

Tartozz Te is közéjük, jelentkezz az ELTE-IK ARI mesterképzésére!

Képzésről még részletesebben ezen a linken olvashatsz!