Lőrincz András lett az ELTE 2019-es Innovatív Kutatója

2019.10.06.
Lőrincz András lett az ELTE 2019-es Innovatív Kutatója

2019. október 3-án az ELTE–Újbuda Innovációs Napon az Év Innovatív Kutatója díjat Lőrincz András, az Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszék tudományos főmunkatársa vehette át a Mélyhálós technikák alkalmázásával kidolgozott iparilag hasznosíthtaó megoldások – találmány és szabadalmi bejelentés című projektjéért. 

Az ELTE IK mestertanára fizikusi diplomáját az ELTE Természettudományi Karán szerezte 1975-ben. 1998-ban lézerfizikából, 2008-ban informatikai tudományokból habilitált. Fő kutatási területe a humán-számítógép együttműködés, valamint a gondolkodás modellezése. Több alkalommal dolgozott az USA-ban, ahol a kvantumrendszerek témájában a világ legjobb intézményeivel működött együtt.  1982 és 1984 között Chicagóban lézerrendszer építésén dolgozva figyelt fel rá, hogy a modellező számítások helyett a kísérletek során tanuló mesterséges intelligencia gyorsabb és pontosabb lehet. Mivel a mesterséges intelligencia hatékonyságának tekintetében a beváltatlan ígéretek csak halmozódtak az idők során, elkanyarodott egy „működő rendszer” megismerése, azaz a neurobiológia és az emberi agy működési elveinek megismerése felé.

1998 óta az ELTE tudományos főmunkatársa, azóta számos sikeres projektet irányított a Panasonic-kal, a Honda Future Tech­no­logy Research-csel, az Amerikai Légierő Információs Igazgatóságával és az EIT Digital kapcsolatrendszerén keresztül számos területen, számos európai intézménnyel. Több más kitüntetés mellett 2004-ben a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kalmár-díját vehette át, 2006-ban pedig megkapta a Mesterséges Intelligenciát Irányító Európai Bizottság Tagja címet, amelyet úttörő munka elismeréseként adományoznak.

Lőrincz Andrással 2018-ban készült videó "Az ELTE Arcai" sorozatban, ahol a mesterséges intelligencia kutatás jelenlegi kérdéseiről beszél: