Megjelentek az EKA 2024-es kiírásai

2024.06.04.
Megjelentek az EKA 2024-es kiírásai
Az Egyetemi Kiválósági Alap (EKA) az ELTE-n folyó legkimagaslóbb kutatásokat, innovációs és oktatási tevékenységet támogatja.

A 2022-ben létrehozott Egyetemi Kiválósági Alap fő céljai a rangsorokban történő jelentős előrelépés, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tudományos beágyazottságának, tudományos és innovációs reputációjának jelentős növelése, valamint a nemzetközi kutatási és fejlesztési forrásokhoz való közvetlen hozzáférés megerősítése.

A pályázható kategóriák 2024-ben:

  1. Kiemelkedő presztízsű tudományos publikáció díjazása
  2. Jelentős nemzetközi pályázatok beadásának honorálása
  3. ELTE-célhoz kötött kutatócsoport alapítása és seed funding támogatás jelentős nemzetközi pályázat benyújtására
  4. Külföldi oktató/kutató alkalmazása
  5. Nemzetközi mesterszak képzési tervének elkészítése és a szak elindítása
  6. Nemzetközi konferenciaszervezési pályázat
  7. Innovációs célú felhasználás
  8. Kurzusdesign-szakértővé válás ösztönzése

A tavalyi kiírásokhoz képest három kategória esetében történt jelentős változás a kutatók és a karok visszajelzéseit követve. Az első, publikációs kategóriában már kétféle támogatás pályázható, az ún. „top folyóiratokban”, valamint a Nature-ben és a Science-ben 2023. október 1. – 2024. szeptember 30. között publikáló, a pályázati feltételeknek megfelelő szerzők 1.2 millió forintos, a D1, bizonyos tudományterületeken Q1 presztízsű folyóiratban máshol megjelent cikkek meghatározó szerzői pedig 600 ezer forintos összeget kaphatnak. Szintén fontos változás, hogy a pályázáshoz idén nem kell elérni két teljes publikációnak megfelelő szerzői százalékot; ha a meghatározó szerzők között több ELTE-s is van, az egy cikkhez való hozzájárulásra is jár az elnyerhető összeg arányos része.

A második kategóriánál, ami eddig „az Európai uniós (Horizon Europe stb.) pályázatok beadásának honorálása” nevet viselte, 2024-ben már az EU-n kívüli bármilyen jelentős nemzetközi pályázat beadásával lehet pályázni, ha az megfelel a kategória változatlan feltételeinek (a benyújtott pályázat pozitív elbírálásban részesült, vagy bejutott a bírálati folyamat 2. körébe, vagy az egykörös bírálattal rendelkező pályázatok esetén az elért/maximális pontszám arány legalább 75% volt, valamint a potenciálisan az ELTE-re érkező összeg legalább 300 ezer euró).

A harmadik kategória esetében jelentős újdonság, hogy a junior kutatócsoportok hároméves támogatása mellett megjelent egy kisebb összegű, maximum 4 millió forintos pályázati lehetőség is, amelyben

"seed funding" támogatást lehet igényelni jelentős nemzetközi pályázat előkészítésére és benyújtására.

A támogatás olyan célokra használható fel, amelyek nagymértékben segítik egy kiemelkedően jelentős nemzetközi pályázat beadását, például a vezető kutató fizetéskiegészítésére, kutatási asszisztens fizetésére, óratartás kiváltására (a pályázó óráit átvevő külsős oktató megbízására) vagy a pályázat tartalmát kidolgozó workshopra, egyeztetésre.

A legtöbb kategóriában a benyújtási határidő 2024. október 15. Ez alól két kategória jelent kivételt: a kurzusdizájn-szakértővé válás ösztönzését célzó pályázatnál a határidő korábbi, 2024. szeptember 25.; a nemzetközi konferenciaszervezési pályázatnál pedig az októberi beadás előtt van egy nyári elbírálási kör a 2024. június 25-ig beérkezett pályázatokra, hogy azok a konferenciák is pályázhassanak, amelyek az októberi határidő és a novemberi elbírálás előtt szerveződnek vagy zajlanak le.

2024 lesz az EKA működésének harmadik éve. A 2022-es támogatási összeg 568 millió forint volt, amelyre 326 érvényes pályázatot nyújtottak be, ezek háromnegyede nyert. 2023-ban 325 millió forint támogatást ítélt oda az EKA Operatív Bizottsága (OB) 89 nyertes pályázónak.

Minden további információ megtalálható az EKA oldalán.