Miben segíti a hallgatóinkat a Diáktámogató Központ?

2021.09.27.
Miben segíti a hallgatóinkat a Diáktámogató Központ?
Az ELTE Informatikai Kar Diáktámogató Központja (DTK) széleskörű szolgáltatásokat nyújt a Kar budapesti és szombathelyi campusán tanulók számára egyaránt.

A DTK célja, hogy egy olyan háttérországot biztosítsunk hallgatóink számára, ahol elsődleges az ő fejlődésük, valamint, hogy közösségi hangulatban, aktív tanulási környezetben a lehető legtöbbet hozhassák ki önmagukból. 2014 óta folyamatosan bővítjük egyéni és csoportos szolgáltatásainkat ennek érdekében, támaszkodva a hallgatói visszajelzésekre és igényekre.

A DTK jelenleg 6 pszichológusból és három oktatóból áll. A csapat vezetője, koordinátora Takács Rita, tanácsadó szakpszichológus. A csapat oktatói Dr. Nagy Gábor, Sarmasági Pál és Gera Zoltán. A pszichológusok közül Pásztor-Nagy Anett és Mihály Albert főleg a magyar hallgatókat érintő tevékenységeket látják el, míg Nagy Viktória és Rakovszky Dorina a külföldi hallgatók támogatását végzi. A Szombathelyi Campuson dolgozik Gogibedasvili Anna mind nemzetközi, mind magyar oldalon.

Tevékenységi körünkbe tartozik a magyar és külföldi hallgatók számára nyújtott

egyéni tanácsadás mellett csoportos készségfejlesztő és egyéb workshopok szervezése, illetve soft skillek fejlesztését célzó kurzusok - Teammenedzsment alapjai, Egyetemi alapozó és tanulásmódszertani kurzus, Pályaszocializáció és tanulásmódszertan kurzus – tartása.

Évről-évre toborozzuk és szakmailag segítjük a senior hallgatói és mentoroktatói rendszert a belépő hallgatóink támogatása érdekében, s szakmai koordinátorai vagyunk a kari kortárs segítő csoportnak, az Eötvös Informatikai Körnek, továbbá tréninget szervezünk és vezetünk a Karon oktatást végző demonstrátor hallgatók számára. A külföldi hallgatóknak emellett segítjük a magyarországi beilleszkedését, egyetemi integrálódását a fentiek mellett különböző közösségi programok szervezésével (pl.: angol klub, városnéző túra).

További tevékenységként kutatást végünk a hallgatói lemorzsolódás csökkentéséhez kapcsolódóan, valamint Pásztor-Nagy Anett kolléganőnk látja el a speciális szükségletű hallgatók kar koordinátori feladatait.

Mind a kutatási eredményeink, mind a hallgatói és oktatói visszajelzések, személyes tapasztalataink azt mutatják, hogy a munkánknak nagy jelentősége van a Karon, hiszen az informatika területén is egyre értékesebb tudást jelentenek azon soft skillek, melyeket kurzusainkkal, tréningjeinkkel célzunk fejleszteni. Ezek nemcsak az egyetemi életben, hanem később a munka világában is hasznosnak bizonyulnak. Ebben legfőbb szerepet az Egyetemi alapozó és tanulásmódszertani kurzus (Bsc) és a Pályaszocializáció és tanulásmódszertan (FSZ képzés) kurzus tölti be, amit az első félévben ajánlott elvégezni, s tömbösített tréningblokkokat tartalmaz. A hallgatók kislétszámú csoportokban megismerhetik egymást a regisztrációs héten, pszichológus trénereink segítségével elindítjuk őket a csapattá válás útján, mely csapat fontos támogató közeget tud biztosítani reményeink szerint az egyetemi éveik alatt. Emellett tanulásmódszertani, időgazdálkodási, stresszkezelési és egyéb készségfejlesztés zajlik a tréningen.

Az Egyetemi alapozó és tanulásmódszertani kurzushoz tartozó csoportórán a kar oktatóiból és hallgatóiból önként jelentkezett mentoroktatók és senior hallgatók vezetésével segítjük a hallgatók további egyetemi integrálódását.

Emellett az egyéni diáktanácsadás keretében egy olyan személyre szabott szolgáltatást is nyújtunk, ahol akár karriertervezési, akár tanulmányi, magánéleti kérdéseket hoz a hallgató, segítünk a megfelelő irányok, továbblépési lehetőségek megtalálásában, ezzel támogatva a sikeres egyetemi előrehaladást, a személyes jóllétet.

Egyéni diáktanácsadásra tulajdonképpen bármilyen olyan kérdéssel, témával fordulhatnak hozzánk a hallgatók, amiben fejlődni, vagy amin dolgozni szeretnének, legyen az magánéleti vagy tanulmányi témájú.

A bejelentkezés e-mailes formában történik a honlapunkon (dtk.elte.hu) keresztül mind magyar, mind külföldi hallgatók számára, vagy közvetlenül a diaktanacsadas@inf.elte.hu illetve a studentconsult@inf.elte.hu e-mail címre írva vagy a honlapon közvetlenül: https://dtk.elte.hu/bejelentkezes. A Szombathelyi Campuson a savariatanacsado@inf.elte.hu címet használhatják.

A tréningeken, különböző évközi programjainkon (pl.: Projekt ismertető fórum, wokshopok) részt vevő hallgatók száma az egyéni tanácsadásra jelentkezőkkel együtt több száz hozzánk forduló diákot jelent évente.