Mondja el véleményét!

2022.12.14.
Mondja el véleményét!

Az Európai Bizottság nyílt konzultációt hirdetett a H2020, a HE program közbülső értékelésére vonatkozóan, illetve a HE program 2025-27 főbb prioritásaival kapcsolatban. 

A konzultáció elérhető itt. 

A konzultációt a kutatók egyenként is kitölthetik, de ha csak némely pontra van javaslatuk, akkor azokat összefoglaljuk és az IK/ELTE nevében leadjuk. 

Nagyon fontos, hogy minden egyes kitöltött konzultációt értékel a Bizottság. Egy algoritmust használnak, kulcsszavakra keresnek rá. Tehát ha van olyan vélemény vagy javaslat, amelyet kiemelten fontos hangsúlyozni, akkor érdemes többször (egyszemélyben, kutatócsoport nevében, tanszék nevében, kar nevében is leadni). Ezt a tippet többen is javasolták az Unilion megbeszélésen. 

A kérdőív egyes részeit el lehet hagyni, az általános adatokon túl az alábbi 3 nagy kérdéscsoport közül lehet választani (tetszőlegesen akár valamennyit részt ki lehet tölteni):

  1. Horizon 2020 program végrehajtásának értékelése
  2. Horizon Europe közbülső értékelésére vonatkozó javaslatok
  3. HE program 2025-27 prioritásaira vonatkozó javaslatok. 

A három téma közül az utóbbi kettő az amelyik, kiemelten fontos. A Horizon Europe programmal kapcsolatos pályázati tapasztalatokról nehézségekről (határidők, felhívások szövegével kapcsolatos értelmezés, impact-ok értelmezése, segédanyagokkal kapcsolatos kritikák stb.) a 2. Performance of Horizon Europe (input for the Horizon Europe interim evaluation) részben kell nyilatkozni. 

A 2025-27 évi pályázati témák,  célok összeállításának alapja a mindenkori stratégiai terv, amelyben a fő prioritásokat fogalmazza meg a Bizottság. A stratégia tervet nyílt, széleskörű konzultáció alapján alkotják. A kérdőív 3. témája 2025-27 évi prioritásokra vár javaslatokat: Looking into the R&I future priorities 2025-2027 (input for the Horizon Europe Strategic Plan) Itt lehet osztályozni, hogy a megadott kihívások közül melyiknek kell markánsabban jelen lenni az egyes programokban. Mennyire érthetőek egyeltalán a megfogalmazott prioritások stb. 

A konzultáció 12 hétig van nyitva 2023. februárjában zárul. A kérdőívek kitöltése egyszerű, megadott válaszokból kell választani, az anyag végén van lehetőség hosszabb szöveges javaslat megfogalmazására. Az általános azonosító adatokon túl (3 perc) az egyes témákra vonatkozó kérdéssor kitöltésére átlagosan 10 perc elegendő (a Bizottság becslése szerint). 

Készült egy kivonat az összes kérdésről, ezt mellékelten csatolom. Akinek csak néhány kérdésre van válasza, nyugodtan juttassa el nekem én összefoglalom és az ELTE/Kar/Tanszék nevében leadom. Szívesen szervezek online megbeszélést is, azoknak, akik aktívan szeretnének a kérdőív kitöltésében részt venni. Kérem, keressenek ezügyben közvetlenül. 

Nagyon fontos, hogy a widening országok, köztük Magyarország és az ELTE is megfogalmazza azokat a javaslatokat, amelyek elősegíthetik a programban való sikeresebb részvételt. 

A konzultációval kapcsolatos bármilyen kérdésben szívesen állok rendelkezésre: 

Lugmayer Orsolya
liaison officer 
Eötvös Loránd University
lugmayero@inf.elte.hu