Neumann Nap az ELTE IK-n – a MergseSort és más érdekességek

2023.05.23.
Neumann Nap az ELTE IK-n – a MergseSort és más érdekességek
Az ELTE Informatikai Kar 2023. május 11-én rendezte meg az idei Neumann Napot, amelynek előadásai ez alkalommal a Neumann Emlékév országos rendezvénysorozatába illeszkedtek és a kar oktató és hallgatói különleges előadásokkal és performansszal emlékeztek meg a híres számítógéptudós emléke előtt.

Dr Kaposi Ambrus, a kar egyetemi docense Neumann János rejtélyes doktori disszertációjáról tartott előadást, amelyre számos tudományos munkában hivatkoznak, viszont az eredetei anyag nem fellelhető. Dr Istenes Zoltán a kar egyetemi docense a számítógépek keletkezésének a történetében kalauzolta el a hallgatóságot. Az előadása fókuszában természetesen a Neumann-elvű számítógép állt, ami mellett viszont egyéb különleges eszközök is bemutatásra kerültek. A pódium előtt álló, leginkább egy közlekedőedényre hasonlító „zöld tárgy” egy analóg számológép volt, amely nem is hinnénk el, de képes két egyszámjegyű, százas számrendszerbeli számot összeadni. Nem gondolnánk, de a túlcsordulásra itt is ügyelni kell!

Az előadásokat követően az ELTE IK Neumann János Tehetséggondozó Kör hallgatói tartottak Oszd meg és uralkodj! címmel egy rövid bemutatót. A zenés performansz során bemutatták a Neumann János által kidolgozott összefésüléses rendezést, a MergeSort algoritmust. A Neumann János tehetséggondozó kör tagjait, a kar legkiemelkedőbb, már középiskolásként is komoly eredményeket elért hallgatói adják, akik számára a kar egyedi tanulmányi programot és ösztöndíj lehetőséget biztosít.

Ezután kerültek átadásra a kari elismerések és díjak: A Pro Facultate Informatica érmek, a Kar Kiváló Hallgatója oklevelek, a TDK és OTDK oklevelek, valamint a Neumann János Tehetséggondozó Kör oklevelei. A Tehetséggondozó Kör ösztöndíjprogramját a magyarországi Bosch csoport támogatja, az okleveleket Dr Fischl Tamás, a Robert Bosch Kft. akadémiai kapcsolatokért felelős munkatársa adta át. A Bosch mindig is kiemelten kezelte a fiatal tehetségek támogatását. Az ELTE IK Neumann programjában az egyetemi tanulmányaikat éppen elkezdő elhivatott hallgatóknak adják meg a lehetőséget, hogy tanulmányaikban kiteljesedhessenek. A tehetséggondozó körhöz ugyanis olyan tanulók tartoznak, akik úgy gondolják, hogy az ELTE Informatikai Karán nemcsak szakmát, hanem hivatást is választottak, és pályájukon a lehető legmagasabbra szeretnének eljutni. Ahogy a diákok, úgy a Bosch is hisz abban, hogy formálhatjuk a jövőt, - közösen, az ipari és az akadémiai szektor összefogásával pedig még messzebbre juthatunk.

Neumann Nap

Neumann Nap

0

/

0

0

/

0