Nyári szakmai gyakorlat az ELTE IK-n: Informatikai miniprojekt lehetőségek

2024.06.18.
Nyári szakmai gyakorlat az ELTE IK-n: Informatikai miniprojekt lehetőségek

Az Informatika Kar Tudáskezelő Laborja 2024-ben is jelentkezési lehetőséget biztosít mind BSc, mind MSc hallgatók számára a kötelező szakmai gyakorlatként is elismert nyári projektmunkára a lentebb meghirdetett témakörökben.

A nyári projektmunkára természetesen azok az érdeklődő hallgatók is jelentkezhetnek, akik a kötelező szakmai gyakorlatukat már teljesítették, de szeretnének előre definiált ipari projektfeladatokon, modern architektúrális környezetben, csoportmunkában dolgozva új technológiai és a módszertani ismereteket elsajátítani. A hallgatók tevékenységének további eredménye lehet szakdolgozat, diplomamunka, TDK dolgozat és/vagy publikáció készítése is.

A projektmunka, azon belül a 8 hetes BSc, illetve a 6 hetes MSc szakmai gyakorlat teljesítésének tervezett kezdete: 2024.07.01. 

A várható munkavégzésről röviden: heti két személyes plenáris konzultációs nap a hallgató elért eredményeiről, nyitott kérdéseiről, az új feladatok specifikációjáról, stb. A köztes időben Teams konzultációs lehetőség otthoni munkavégzés mellett. Előzetes megbeszélés esetén 1-2 hetes nyaralás is megoldható, természetesen akkor ennyivel meghosszabbodik a nyári gyakorlat időtartama!

A szakmai gyakorlat idejére ösztöndíjat nem tudunk adni, de a nyári projektmunkában aktív és eredményes hallgatók lehetőséget kaphatnak a szeptembertől induló ösztöndíjas, ipari kutatási és fejlesztési projektekben való részvételre is!

A jelentkezőktől elvárás a jártasság a C++, C# vagy Python programozási nyelvek valamelyikében, relációs adatbáziskezelő(k) használata, esetleg React vagy Angular ismeret, valamint alapvető verziókezelési (Git) és projektmenedzsment ismeretek.

2024 nyarán a választható projektfeladatok

  • Miniprojekt 1: Távérzékelési és térinformatikai témák - (társtémavezető Cserép Máté)

Műholdfelvételek alapján folyami hulladék-szigetek és/vagy illegális hulladéklerakók folyamatos és automatizált monitorozása, változáselemzése szenzoros és távérzékelési technikával.

Lidar pontfelhő objektum szegmentálása tradicionális és AI alapú technikákkal.

  • Miniprojekt 2: Mesterséges intelligencia és optimalizálás - (társtémavezető Fábián Gábor)

Idősoros adatok elemzése, előrejelzés (Machine Learning algoritmus, Neurális háló) - Adatgyűjtés, adatelőkészítés/EDA, feature engineering, modell(ek) kiválasztása, tanítás, értékelés, optimalizáció, vizualizáció.

  • Miniprojekt 3: Chatbot és a nagy nyelvi modellek (LLM) - (társtémavezető Gyöngyössy Natabara)

BKK forgalmi adatainak üzleti elemzése, ügyfél panaszkezelés automatizálása, forgalmi és terhelési adatok előrejelzése mestersége intelligencia alkalmazásával.

  • Miniprojekt 4: SAP környezetben standard üzleti mintaalkalmazások, illetve szabványos integrációs megoldások fejlesztési módszerei - (társtémavezető Béleczki András)

Előnyt jelent az affinitás az alábbi nyelvek minél mélyebb megismerésére:

- SAP ERP környezetben használt ABAP nyelv

- SAP Business Technology Platform (BTP), S/4HANA backend

- SAP Integration Suite felhős megoldások (SuccessFactor, Ariba,stb.), ServiceNow

- Script nyelvek (JavaScript, GroovyScript), Angular framework

  • Miniprojekt 5: Grafikai alkalmazások - (társtémavezető Bálint Csaba)

- Magasságtérkép és vízmegjelenítés

- Vízfelszín szimuláció

- Növényzet generálás

Előfeltétel a Számítógépes grafika tárgy teljesítése.

Jelentkezni az alábbi adatok megadásával lehet, melyek a szakmai gyakorlat teljesítése esetén az ELTE Informatika Kar hivatalos Befogadó Nyilatkozatának elkészítéséhez is szükségesek.

Név:

Neptun kód:

BSc/MSc:

Szakmai gyakorlat is kell (I/N):

Beiratkozás éve:

Nappali/Esti:

Telefon:

Email:

Szakmai kompetencia (röviden):

Érdeklődés (miniprojektek sorszámai, prioritási sorrendben):

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt, aki elküldi a fenti adatait emailben, azzal Vincellér Zoltán egy személyes időpontot egyeztet.

Vincellér Zoltán

vzoli@inf.elte.hu