Projekttámogatás szombathelyi mérnökhallgatóknak

2020.11.04.
Projekttámogatás szombathelyi mérnökhallgatóknak
Az ELTE Savaria Műszaki Intézet „Szombathelyi Gépész” csapata hallgatói programokat támogat abból az összegből, amelyet korábban a Techtogether mérnökversenyeken nyertek pénzjutalomként.

Az ELTE IK szombathelyi gépészmérnökképzésében kezdetektől fogva kiemelt szerep jut a projektalapú oktatásnak, ez most tovább erősödhet egy új hallgatói kezdeményezésnek köszönhetően. Az ötlet Sebestyén Lászlótól származik, aki annak a szombathelyi gépészmérnökökből álló csapatnak a vezetője, amely rendszeres résztvevője a Techtogether mérnökhallgatói csapatversenynek. A Szombathelyi Gépészek csapat az elmúlt években jelentős sikereket ért el a versenyen, ami nem kevés pénzjutalmat is jelentett számukra. A tagok egyetértettek abban, hogy az összegyűlt összeget közös cél elérésére fordítják, a koronavírus-járvány miatt azonban az eredeti ötletüket – hogy jelentkeznek az európai Shell Eco-marathonra – nem tudták megvalósítani. A körülményekre tekintettel végül úgy döntöttek, hogy a rendelkezésre álló összegből hallgatói projekteket finanszíroznak.

Így született meg a StudentTechLab, amelynek célja a szombathelyi gépészmérnökképzésben részt vevő legkiválóbb hallgatók szakmai kompetenciáinak továbbfejlesztése egyedi és csapatszintű mérnöki projekteken keresztül. Az ELTE Savaria Műszaki Intézet a keretrendszert, a műhely és az eszközök biztosítását, valamint a program tanulmányi és szakmai támogatását vállalta. 

Sebestyén László robotprogramozás közben (Forrás: szombathelyigepesz.hu)

Az elnyerhető összeget egyéni elbírálás alapján határozzák meg. Ha a projekt- és költségterv kidolgozása után az oktató hozzájárulását adja a témához, akkor kezdetét is veheti az adott projekt. Témát kétféleképpen lehet választani: vagy a jelenleg készülő honlapról választanak oktató által kiírt projekttémát, vagy saját témát találnak ki. Fontos, hogy ezek a projektek körülbelül fél év alatt kivitelezhető, kisebb témák legyenek.

A StudentTechLab célja hosszú távon teljesen saját, CNC-berendezést kiszolgáló robot fejlesztése és kivitelezése, valamint az, hogy minél több mérnöki versenyen vegyenek részt. Az oktatók különféle engedményeket is adnak azokból a tárgyakból, amelyekhez az adott projekt kapcsolódik, ezáltal ennyivel több idő jut a projektmunkára, ez is növeli a gépészmérnöki képzés gyakorlati jellegét, a projektalapú oktatás szerepét.

Forrás: ELTEonline