QS Europe: az ELTE Magyarország vezető egyeteme

2023.09.20.
QS Europe: az ELTE Magyarország vezető egyeteme
Az ELTE a Quacquarelli Symonds (QS) idén debütáló európai rangsorában a 208. helyet szerezte meg, ezzel a legjobb egyetem lett Magyarországon. Egyetemünk már a 2023 augusztusában publikált ARWU-rangsorban is az élen végzett a hazai mezőnyben, a felsőoktatás két, mérvadónak számító rangsora szerint is a legjobb egyetem Magyarországon.

A Quacquarelli Symonds (QS) most először tette közzé európai egyetemi rangsorát, amelyben a régió 42 helyszínén összesen 690 intézményt vizsgáltak. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsorban a 208. helyet szerezte meg, ezzel az eredménnyel pedig a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon. Hazánkból egyébként összesen 15 egyetem került be a rangsorba, az ELTE után sorrendben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (238.), a Szegedi Tudományegyetem (242.), a Debreceni Egyetem (258.) és a Pécsi Tudományegyetem (325.) következik.

A QS európai rangsora a szervezet más listáihoz képest módosított módszertan alapján áll össze, különös hangsúlyt helyez a nemzetköziesítésre, a mobilitásra, mivel azokat fontos európai értéknek tekinti, így bevezet egy új, a nemzetközi hallgatók sokszínűségére vonatkozó mérőszámot (International Student Diversity) is. A módszertanról ezen az oldalon olvashat bővebben angol nyelven.

Az először kiadott európai rangsorban elért első helyezés alig egy hónappal követi az ELTE előző ranking-sikerét: augusztus közepén vált nyilvánossá az idei ARWU, közismertebb nevén a sanghaji rangsor, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az 501-600. helyre került, szintén a legjobb helyezést elérő felsőoktatási intézményként Magyarországon. Hazákból egyébként még három intézmény került be a világ legjobbjai közé, a Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000-es csoportba jutott.

A QS új európai rangsorának élén egyébként a papírforma szerint a brit egyetemek vannak többségben, az első tízből hét pozíciót elfoglalva. Az első helyet Oxford, a másodikat az ETH Zurich, a harmadikat Cambridge szerezte meg. Kelet-Európából a prágai Károly Egyetem és a Varsói Egyetem érte el a legjobb eredményt, előbbi a 86., utóbbi a 92. helyen szerepel. A QS közleménye méltatja a német egyetemek kutatási teljesítényét, a hollandok akadémiai és nemzetközi elismertségét. A részletes eredmények országok szerinti bontásban böngészhetők a QS honlapján.

Az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat bővebben.

Forrás: elte.hu