QS szakterületi rangsor: nemzetközi elitben az ELTE informatikai képzési terület

2023.03.27.
QS szakterületi rangsor: nemzetközi elitben az ELTE informatikai képzési terület

Nyilvánosságra hozták a Quacquarelli Symonds (QS) szakterületi rangsorának 2023-as kiadását, amely idén öt tágabb tudományterületen, azon belül 54 szűkebb szakterületen értékeli a világ vezető felsőoktatási intézményeit. A felmérésben 161 országból összesen 1594 egyetem került be a legjobbak közé, az értékelés során több mint 16 millió tudományos publikációt vizsgáltak meg a 2016 és 2020 közötti időszakból.

Magyarországról összesen kilenc felsőoktatási intézmény szerepel a rangsorban: az öt nagy tudományterületen az ELTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem került be a rangsoroltak közé, míg egy-egy szűkebb szakterületen a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem is szerepel a listán.

Az ELTE az 54 szűkebb szakterület közül tavalyhoz képest kettővel több, összesen 15 területen szerepel a rangsorban. 

Egyetemünk az informatikai képzési területen a világranglista 451-500. helyén, országosan pedig a második helyen végzett. Az ELTE Informatikai Kar 2021 és 2022 között nagyságrendileg száz helyet javított, az 551-600. helyről a 451-500. helyre lépett előre, amely pozíciót 2023-ban is megőrizte – a hazai egyetemek közül ezzel stabilan a második helyen szerepel a Budapesti Műszaki Egyetem (301-305. hely) mögött és megelőzve a Szegedi Tudományegyetemet (601-650. hely).

A QS a szakterületi listáin öt indikátor alapján rangsorol. Az első kettő a QS saját felmérései alapján az intézmények szakterületeken szerzett hírnevét, elismertségét vizsgálják a világ kutatóinak és munkaadóinak körében. Harmadikként a tudományos publikációk idézettségi indexét mérik az Elsevier Scopus adatbázisa alapján. A negyedik, 2013 óta alkalmazott mutató a tudományos cikkek számosságát és idézettségüket egyszerre vizsgáló úgynevezett Hirsch-index. Az ötödik indikátor az IRN (International Research Network) az intézmény nemzetközi kutatási együttműködéseit vizsgálja. A QS az öt indikátort szakterületenként eltérő súlyozással veszi figyelembe, az IRN-t azonban csak az öt tágabb tudományág értékelése során alkalmazzák. A felmérés módszertanáról itt olvashat bővebben angol nyelven.

A QS World University Rankings by Subject 2023 részletes eredményei ezen az oldalon tekinthető meg.

Forrás: elte.hu