Szerződést kötöttek a duális hallgatók a partnercégekkel

2021.09.27.
Szerződést kötöttek a duális hallgatók a partnercégekkel
Ünnepélyes aláírási ceremónián kötöttek szerződést a duális gépészmérnök hallgatók az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet szervezésében pénteken az egyetemen.

2015-ben indult el a gépészmérnökképzés Szombathelyen, idén már a hetedik évfolyam kezdi meg tanulmányait. A szakon összesen 120-an tanulnak, közülük 70-en duális formában, ami azt jelenti, hogy gyakorlati oktatásuk a partnervállalatoknál történik.

Az ünnepélyes alkalom felszólalói mindannyian a képzés elindítóit, működtetőit, fejlesztőit méltatták, elismerve a megye, a város, az egyetem és a vállalatok együttműködésének eredményességét. László Győző az elsőéves hallgatókhoz szólva elmondta: jó döntést hoztak, amikor Szombathelyt választották. Az önkormányzat tavaly szerződésben vállalta, hogy évente 130 millió forinttal támogatja a képzést.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott hangsúlyozta: akkor lesz tartós a gépészmérnökképzés, ha a város, a megye, az intézmények és a cégek vezetői elkötelezettek és együttműködnek a fenntartásában. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a Nyugat-magyarországi Egyetemnek, amely nélkül ez a képzés nem indulhatott volna el, és az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek, amely átvette, és fejleszti. László Győző, Szombathely alpolgármestere kiemelte: ebben a képzésben egymásra találnak a nívós oktatók, a piaci szereplők és a leendő mérnökök, megköszönte a hallgatóknak, hogy Szombathelyt választották továbbtanulásuk helyszínéül.

Horváth Zoltán az ELTE Informatikai Kar dékánja köszöntőjében kiemelte: az egyetem elkötelezett a gépészmérnökképzés fejlesztése iránt. Büszkék a sikeres angol nyelvű képzésre, és arra, hogy meg tudnak felelni a 4. ipari forradalom támasztotta gazdasági követelményeknek. Idén a gépész szakok közül itt volt a harmadik legmagasabb ponthatár. Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója kifejtette, hogy mekkora öröm, hogy a legtöbb hallgató duális formában, az egyetemi képzéssel párhuzamosan partnercégeknél gyakorlatot szerezve végzi el a képzést. 

A nagyvállalatok képviseletében Takács Balázs arról beszélt, hogy a szombathelyi Magyarország egyik legszínvonalasabb gyakorlatorientált képzése, ami folyamatosan fejlődik. A TDK célja, hogy minél több külföldi hallgató érkezzen.

Az idei 23 elsős gépészmérnök hallgató közül 16 kötött duális szerződést. A rendezvényen – amelyen részt vettek a külföldi elsősök és a PhD hallgatók is ­ – átadták az ELTE Informatikai Kar kiváló hallgatói díját Hervai Dávid Dominiknak és Agg Martinnak, az OTDK-díjakat Hervai Dávid Dominiknak, Magyarics Norbertnek és Bátorfi Jánosnak. Érmeket és okleveleket kaptak azok az oktatók, akik aktívan segítették a tudományos diákköri munkát: Dr. Fekete Gusztáv, Dr. Safranyik Ferenc, Dr. Jánosi Endre, Dr. Andó Mátyás, Dr. Borbély Tibor, Prof. Dr. Kollár László, Prof. Dr. Sidor Jurij.