Továbbra is az ELTE a legjobb egyetem

2024.05.16.
Továbbra is az ELTE a legjobb egyetem
Intézményünk idén az 544. helyet szerezte meg a CWUR globális felsőoktatási ranglistáján, ezzel a világ egyetemeinek felső 2,6%-ába tartozik. Magyarországon 2014 óta őrzi vezető pozícióját.

A Center for World University Rankings május 15-én nyilvánosságra hozta 2024-es egyetemi világrangsorát, amelynek készítése során idén már közel 21 ezer intézményt vizsgáltak. A listára a világ 2000 legjobb egyeteme kerülhetett fel. A CWUR 2012 óta értékeli a világ felsőoktatási képzőhelyeit az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján. A módszertanról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

A 2024-es globális rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 544. helyet szerezte meg. Az ELTE ezzel a világ egyetemeinek legfelső 2,6%-ába tartozik, Magyarországon pedig 2014 óta töretlenül tartja vezető pozícióját a felsőoktatási palettán a CWUR értékelése szerint. Az eredménnyel egyetemünk az európai mezőnyben a 214. helyen áll és olyan intézményekkel került egy kategóriába, mint a Ferrarai Egyetem, a Sienai Egyetem, a Hannoveri Egyetem, a Potsdami Egyetem, a Zágrábi Egyetem vagy a francia École normale supérieure de Lyon.

Magyarországról egyébként még a Semmelweis Egyetem (651.), a Szegedi Tudományegyetem (705.), a Debreceni Egyetem (797.) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (988. hely) jutott be a legjobb 1000 közé. A lista élvonalában a tavalyi eredményekhez képest nem történt változás, a dobogóra sorrendben idén is a Harvard, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Stanford állhatott fel, az első tíz helyen így továbbra is két brit és nyolc amerikai egyetem osztozik.

Az eredmények földrajzi hely szerinti bontásban részletesen is böngészhetők a CWUR honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről pedig itt írtunk bővebben.