Visnovitz Márton lett az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázat második helyezettje

2019.10.06.
Visnovitz Márton lett az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázat második helyezettje
Az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázat második helyezettje lett Visnovitz Márton egyetemi tanársegéd és csapata a CaseLab okostelefon alapú hordozható terepi mérőműszer pályázattal.
 

A környezeti mintavételezés és mintaelemzés állandó feladat a 21. században, legyen szó ipari szennyeződések felkutatásáról, ivóvízkészletek minőségvizsgálatáról vagy akár iskolai terepgyakorlatról. A CaseLab projekt célja egy olyan okostelefonokon alapuló eszköz létrehozása, melynek segítségével egyszerűbb környezeti (kémiai, fizikai) vizsgálatok végezhetők el terepen egy hordozható, alacsony költségű eszköz segítségével. A CaseLab az okostelefonok nyújtotta lehetőségeket (tárhely, számítókapacitás, kamera, fényforrás, helymeghatározás stb.) kombinálja egy "okostok" nyújtotta további opciókkal. Az okostok lehetőséget ad terepen vett minták (oldatok) kémiai vizsgálatára, úgy, hogy egy okostelefon végzi az adatgyűjtést és adatfeldolgozást.

Az eszköz két komponensből áll: az "okostok" (hardverkomponens) és a mérő- és elemzőprogram (szoftverkomponens). Az okostok biztosítja a méréshez a kontrollált körülményeket, míg a szoftver a telefon hardvereszközeinek segítségével végzi el a tényleges mérést. A mérés alapelve, hogy valamilyen indikátor által jelzett anyag koncentrációját úgy határozzuk meg, hogy ismert koncentrációjú oldatok színintenzitásából interpoláljuk ismeretlen oldatban az ismeretlen koncentrációt.

Az eszköz számos helyen használható. Iskolák, egyetemek a CaseLab segítségével könnyen bemutathatják a kémiai vizsgálatok ezen fajtáját, de alkalmas terepi kutatómunkára, környezetminősítési feladatok elvégzésére is. Ennek megfelelően a célközönség az oktatási intézmények, kutatóintézetek, illetve hivatalok, környezetminősítő cégek, valamint az érdeklődő magánszemélyek is.