Felvételi információk 2024

Felvételi információk 2024

A pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik. A pontszámot, amely alapján felvételt nyerhetnek hallgatóink az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karára, a hozott (tanulmányi pontok és az érettségi pontok összege, vagy az érettségi pontok kétszerese), illetve az intézményi pontok összege adja. A 2024-es felvételi pontszámítás szabályairól itt tájékozódhatsz. A jelentkező pontszámát továbbra is a számára legkedvezőbb módon számítják ki.

Az ELTE Informatikai Karon 2024-ben nem előírás, de javasolt az emelt szintű érettségi teljesítése! 

Mért érdemes emelt szinten érettségizni? Az új pontszámítási rendszer - bár már nem kötelező az emelt szintű érettségi - a korábbinál sokkal magasabban pontozza az emelt szintű érettségit. A szakon elvárt érettségi tárgyakból tett emelt szintű érettségi vizsga esetén a százalékos eredménnyel megegyezik a pontszám, tehát 100 %-os teljesítés=100 pont. 45 %-os teljesítés felett 50 intézményi pont is jár az emelt szintű érettségiért, vizsgatárgyanként. Mi az ELTE-n a minőséget, a szakmai elkötelezettséget és befektetett munkát díjazzuk. Az ország vezető programtervező informatikus képzésének sikerességét a hozzánk érkező kiváló hallgatók alapozzák meg, veletek együtt tudunk egyre jobbak és jobbak lenni. Szerencsére a magas felvételi pontszámok mellett is egyre több és jobb hallgató érkezik hozzánk hosszú évek óta. Ehhez kell egyfajta tudatosság, pl. jó előre gondolkodni, amikor képzést választotok, vagy szembejön egy középiskolai versenyfelhívás. Ezek a döntések, ez a befektetett munka alapozza meg a sikeres felvételit, illetve az emelt szintű érettségire való felkészülést. A már nálunk tanuló hallgatók arról számolnak be, hogy aki emelt szintű érettségivel érkezik, sokkal könnyebben és önállóbban halad előre a tanulmányaival.

Emelt szintű és a középszintű érettségi eredmények átszámítása 100%-os emelt szintű érettségi = 100 pont. 100%-os középszintű érettségi = 67 pont – a középszintű érettségi eredménye 2024-től csak 2/3 arányban számít bele a felvételi pontszámításba.

1.Tanulmányi pontok (középiskolai eredmény)

A középiskolai eredményeket öt tantárgy utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatainak összegéből számítják, annak megduplázásával. Ebből négy kötelezően előírt: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, legalább két évig tanult választott idegen nyelv, az 5. pedig választható tárgy (Programtervező informatikusMűszaki menedzserGépészmérnök)

 

2. Tanulmányi pontok (érettségi átlaga)

A jelentkező érettségi bizonyítványában szereplő érettségi vizsgaeredmények közül a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv), és egy választható érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kell egész számra kerekíteni. 

 

3. Érettségi pontok

Az érettségi pontokat két érettségi vizsgatárgy százalékos eredményéből számítják ki, összegük legfeljebb 200 pont lehet (érettségi vizsgatárgyanként maximum 100–100 pont kapható). Kötelező tárgy: matematika, választható: Programtervező informatikusMűszaki menedzserGépészmérnök

 

Figyelem! Az érettségi pontok száma emelt szintű érettségi vizsga esetén egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel (tehát 100%-os érettségi = 100 érettségi pont). Középszinten tett érettségi vizsga százalékos eredményét egy külön táblázat szerint kell majd megállapítani, amelyben 2/3 lesz a váltószám (így pl. 100%-os érettségi = 67 érettségi pont). Tehát az emelt szintű érettség vizsga előnyt jelenthet az érettségi pontok számításánál is (amihez még jöhet további intézményi pont).

4. Intézményi pontok

Az új felvételi rendszerben az ELTE Informatikai Kar számos kiemelt teljesítményt jutalmaz az intézményi pontok kategórián belül. Továbbra is előnyt jelent az emelt szintű érettségi, előnyt jelent továbbá a tanulmányi versenyeken elért kiemelt eredmény, a nyelvismeret, a sportteljesítmény, valamint figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű jelentkezők különleges helyzetére is. Az ELTE IK olyan pontrendszert alkotott meg, amely alkalmas arra, hogy továbbra is a legjobbakat vegye fel az egyetemre, és a hallgatók széles köre számára kínálja a munkaerőpiaci követelményeknek megfelelő versenyképes diploma megszerzését. (Programtervező informatikusMűszaki menedzserGépészmérnök)

Ha kérdésed van a felvételivel kapcsolatban írj a felveteli@ikhok.elte.hu e-mail címre!

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, nem jár semmilyen jogkövetkezménnyel, a hivatalos információért kérjük keresse fel a felvi.hu oldalt!